Medvedev: Rusko vlani prišlo pre sankcie o 25 miliárd eur

Sankcie uvalené na Rusko pre jeho angažovanosť v ukrajinskej kríze budú aj naďalej v tomto roku sužovať ruskú ekonomiku. Očakáva to premiér Dmitrij Medvedev.

21.04.2015 13:51
debata (72)

„Straty z reštrikcií, ktoré boli zavedené, sú značné. Podľa odhadov niektorých zahraničných odborníkov utrpelo Rusko straty v celkovej výške 25 miliárd eur, čo je 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP),“ povedal Medvedev. " V roku 2015 sa môžu niekoľkokrát zvýšiť," dodal.

Podľa Medvedeva sa ekonomika krajiny v prvom kvartáli tohto roka oslabila asi o dve percentá, ekonomická situácia sa však stabilizuje. „Negatívne trendy v ekonomike aj tohto roku pokračujú. Od januára do marca sa oslabil HDP oproti prvému kvartálu roku 2014 asi o dve percentá, objem priemyselnej produkcie o 0,4 percenta,“ konštatoval Medvedev. Pripustil však, že situácia mohla byť oveľa horšia, no Rusko sa jej prispôsobuje. Sankcie spojil s vlaňajším návratom ukrajinského polostrova Krym do Ruska a zdôraznil, že „tento historický krok bol oprávnený“. „Pre mnohých bol návrat Krymu napravením historickej nespravodlivosti, čo sa svojím významom vyrovnalo pádu Berlínskeho múra, zjednoteniu Nemecka, či návratu Hongkongu a Macaa do Číny,“ povedal niekdajší prezident a dnešný premiér.

Ruský prezident Vladimir Putin v polovici apríla uviedol, že hospodárstvo krajiny by sa malo opäť vrátiť k rastu za menej ako dva roky, a to aj napriek tomu, že považuje za nepravdepodobné, že Západ zakrátko zruší ekonomické sankcie uvalené na Rusko. Putin zároveň priznal, že existujú problémy, ktoré negatívne ovplyvňujú ruskú ekonomiku zasiahnutú klesajúcimi cenami ropy a ekonomickými sankciami zo Západu.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie