Šéf Váhostavu varuje, že firma môže padnúť. S ňou aj dokončenie diaľnic

Ak sa predĺži reštrukturalizácia Váhostavu, firma nevydrží viac ako dva mesiace a padnú termíny dokončenia úsekov diaľnic, tvrdí šéf Váhostavu Marán Moravčík. Ak bude situácia neudržateľná, dá návrh na konkurz. Uviedol to na mimoriadnej tlačovej besede spoločnosti v nedeľu.

19.04.2015 15:23
Marián Moravčík, Váhostav, Generálny riaditeľ Foto: ,
Generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav - SK Marián Moravčík.
debata (243)

Reagoval na slová premiéra Roberta Fica, ktorý informoval, že sa vláda bude snažiť o prerušenie reštrukturalizácie, aby mohli prebehnúť legislatívne zmeny, ktoré by vyšli v ústrety nezabezpečeným veriteľom firmy (viac v článku Fico rokoval so živnostníkmi. Chce prerušiť reštrukturalizáciu Váhostavu).

Podľa Moravčíka po jeho nástupe do čela Váhostavu približne pred pol rokom firma riadne platí faktúry. Presvedčila aj dodávateľov, aby s ňou opäť začali spolupracovať tvrdí Moravčík. V prípade zmien v procese reštrukturalizácie firmy hrozí, že od spoločnosti odskočia dodávatelia a banky nebudú naďalej spoločnosť financovať.

Váhostav má v tomto roku dokončiť ešte tri úseky diaľnic a rýchlostných ciest. Na ich dokončenie musí mať dostatok zdrojov od bánk. Moravčík spomenul, že úsek diaľnica pri Dubnej Skale si vyžaduje preinvestovať ešte 26 miliónov eur, pričom od Národnej diaľničnej spoločnosti dostane 23 miliónov eur. Podobne deficitné sú aj ďalšie úseky. Podľa neho sú bez financovania termíny aj dokončenie týchto úsekov ohrozené. Úsek pri Dubnej Skale má byť hotový v letnom termíne (viac v článku Úseky diaľnice pri Martine a Levoči majú byť hotové v lete).

Ak sa situácia zhorší, tak Moravčík navrhne, aby firma išla do konkurzu. Vyjadril pochybnosť, že by firma v konkurze mohla fungovať ďalej, pretože konkurzný správca by na dokončenie zakázok do spoločnosti musel nalievať ďalšie peniaze. Ak by firma ďalej nefungovala, zamestnanci Váhostavu by stratili prácu. Ide približne o 1500 ľudí. Váhostav má síce účtovne majetok, ale uspokojenie veriteľov z tohto majetku je otázne. Väčšina z neho sa nebude dať speňažiť, nemá hodnotu, informoval Moravčík o stanovisku účtovníkov.

Moravčík očakáva, že legislatívne zmeny v parlamente poslanci schvália. Plánuje sa obrátiť na prezidenta Andreja Kisku, aby zákon nepodpísal. Ak prezident zákon podpíše, pripadá do úvahy konkurz.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav