Enel poženie Slovensko na arbitráž, za Gabčíkovo chce 588 miliónov

Spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) vyžaduje od Slovenska 588,2 milióna eur ako odškodné za stratu kontraktu na prevádzku vodnej elektrárne v Gabčíkove.

17.04.2015 10:21
debata (63)

Oznámilo to v piatok podľa agentúry Reuters slovenské ministerstvo hospodárstva. Podľa slovenského servera HNonline vláda požiadavku odmieta, a Slovensko tak zrejme čaká medzinárodná arbitráž.

Firma Slovenské elektrárne ovládané talianskym koncernom Enel mala najväčšiu slovenskú vodnú elektráreň v dlhodobom prenájme, vláda sa však v marci rozhodla prevádzku gabčíkovského závodu prevziať do vlastných rúk. Krajský súd v Bratislave podľa premiéra Roberta Fica právoplatne rozhodol, že zmluva o prenájme je neplatná.

Slovenské elektrárne opierajú svoju požiadavku o zmluvu uzavretú s Fondom národného majetku za vlády premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorá počíta s odškodným v prípade predčasného ukončenia prenájmu. Vláda však tvrdí, že marcový výrok súdu ruší okrem dohody o prenájme aj túto zmluvu, píše server HNonline.

„Utrpeli sme mnoho škôd a nenecháme to tak,“ povedal podľa serveru generálny riaditeľ SE Nicola Cotugno. „Chceme odškodné, pretože máme túto povinnosť voči svojim akcionárom, ktorí získali túto firmu s právom prevádzkovať Gabčíkovo a mať z neho zisk počas 30 rokov,“ dodal. Firma podľa HNonline žiadala vyplatenie odškodného do štvrtka a od piatku začína proti štátu právne kroky.

Spor okolo elektrárne v Gabčíkove prichádza v čase, keď Enel pripravuje predaj svojho 66-percentného podielu v SE. Slovenská vláda v SE vlastní zvyšných 34 percent a plánuje zvážiť, či sa má pokúsiť získať späť úplnú kontrolu nad spoločnosťou.

Fico na konci marca uviedol, že slovenská vláda je proti tomu, aby taliansky koncern predal svoj kontrolný podiel v SE skôr, než dostavia a spustí dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach. Predaj by vraj mohol spôsobiť, že sa dostavba tretieho a štvrtého bloku zastaví. Enel ale vtedy uviedol, že bude v predaji pokračovať.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred spoločnosťou ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za väčšinový balík v SE zaplatil Enel zhruba 840 miliónov eur.

Tento rok v marci Enel oznámil, že do 9. mája očakáva ponuky od záujemcov o podiel v SE. Medzi uchádzačov o kúpu podielu patrí česká spoločnosť ČEZ, podľa dostupných informácií prejavila záujem aj ďalšia česká firma Energetický a priemyselný holding, ktorú vlastní podnikateľ Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom a finančnou skupinou J&T, ako aj rafinéria Slovnaft zo skupiny MOL s maďarskou štátnou spoločnosťou MVM Group. Záujem by mala mať aj fínska spoločnosť Fortum.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #Vodná elektráreň Gabčíkovo