Trh sa obáva bankrotu Grécka, náklady na úvery prudko vzrástli

Výnosy gréckych štátnych dlhopisov vo štvrtok výrazne vzrástli. Trh tým reaguje na obavy z skorého štátneho bankrotu Grécka, čo pomohlo stiahnuť dole aj európske akcie.

16.04.2015 19:30
debata

Zadlžená krajina z juhu Európy zápasí s nedostatkom hotovosti, k dohode s medzinárodnými veriteľmi ale zatiaľ nedospela. Grécky premiér Alexis Tsipras agentúre Reuters povedal, že verí v jej dosiahnutie do konca apríla.

Neistotu na trhoch vo štvrtok dopoludnia prehĺbila správa denníka Financial Times (FT), podľa ktorej grécki predstavitelia neoficiálne kontaktovali Medzinárodný menový fond (MMF) ohľadom možnosti odkladu platieb (viac v článku Odklad splátok je vylúčený, odkázalo MMF Grécku). Nemenovaní grécki predstavitelia však podľa Reuters tieto špekulácie popreli.

Grécko má v máji splatiť fondu v dvoch splátkach takmer miliardu eur. MMF dal podľa FT Aténam tento mesiac najavo, aby ho o odklad dlžobných splátok zbytočne nežiadalo.

Rokovania by ukazovali, že grécka vláda už len ťažko získava peniaze, ktorými by mohla doma vyplácať mzdy a dôchodky a zároveň hradiť splatné záväzky. Náladu na trhu zhoršilo aj pesimistické vyjadrenie o možnej dohode Atén s veriteľmi. Podľa Európskej komisie nie je pokrok v rokovaniach s Gréckom o jeho reformných plánoch dostatočný (viac v článku Brusel nie je spokojný s doterajšími rozhovormi o gréckych reformách).

Krach rokovaní by znamenal, že Grécko nebude schopné splniť včas svoje finančné záväzky. Vláda by potom mohla byť nútená zaviesť obmedzenia na niektoré peňažné transakcie a krajina by nakoniec dokonca mohla opustiť eurozónu.

Na tieto obavy vo štvrtok reagovali výnosy gréckych dlhopisov, ktoré odrážajú náklady štátu na nové úvery. Výnosy desaťročných štátnych dlhopisov gréckej vlády stúpli tesne pod 13 percent a výnosy trojročných dlhopisov sa zvýšili na 28 percent.

V roku 2012, kedy sa trh domnieval, že budúcnosť Grécka v eurozóne visí na vlásku, však v jednej chvíli boli až na 120 percentách. Výnosy vlani vydaných dvojročných štátnych dlhopisov stúpli na rekordné maximum.

Pre britské stávkové spoločnosti William Hill sú vyhliadky na zotrvanie Grécka v eurozóne také zlé, že firma sa rozhodla už ďalšie stávky na odchod Grécka z eurozóny neprijímať. Predpokladá totiž, že Grécko už je na pokraji príprav k vyhláseniu štátneho bankrotu.

Premiér novej gréckej ľavicovej vlády Tsipras vo štvrtok agentúre Reuters povedal, že stranám sa od začiatku rokovaní podarilo nájsť zhodu v niekoľkých bodoch, napríklad v oblasti korupcie či výberu daní. Nezhody pretrvávajú v otázkach týkajúcich sa dôchodkovej reformy, trhu práce, predaja štátneho majetku a zvýšenia dane z pridanej hodnoty. Tsipras však vraj zostáva pevne presvedčený, že dohoda sa dosiahne do konca apríla.

Obavy o osud Grécka stiahli nadol aj európske akcie, ktoré v predošlom dni stúpli na maximum za posledných 14 rokov. Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 vo štvrtok popoludní odpisoval zhruba 0,8 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna