Fico navrhuje hranicu uspokojenia veriteľov zo 40 na 100 percent

Premiér Fico vystúpil v parlamente a počas tlačovej konferencie predstavil riešenia v kauze Váhostav. Navrhuje zvýšiť mieru uspokojenia živnostníkov z hranice 40 na 100 percent hodnoty pohľadávky.

15.04.2015 17:35
fico, róbert fico Foto: ,
Predseda vlády Róbert Fico navrhol zvýšiť mieru uspokojenia drobných veriteľov Váhostavu z hranice 40 na 100 percent hodnoty pohľadávky.
debata (10)

Slovenská záručná a rozvojová banka podľa Fica ponúkne nezabezpečeným veriteľom Váhostavu, že im zaplatí do konca roka 50 percent pohľadávok, a v tom prípade pôjde pre malých podnikateľov o konečnú sumu. Banka potom bude od Váhostavu vymáhať tieto peniaze, až do výšky sto percent pohľadávky. Druhou možnosťou je, že živnostníci a malé firmy môžu prijať ponúkaných 15 percent a neskôr si od Váhostavu vymáhať zo ziskov ďalších 85 percent svojich pohľadávok.

„Ak by sa drobní veritelia rozhodli dať štátu svoje pohľadávky za 50 percent, ako ponúkame, tak by si štát kapitalizoval tieto svoje pohľadávky voči firme, ktorá je v reštruktura­lizácii, teda by vstupoval do vlastníckych práv, čo by výrazne začalo obmedzovať a limitovať vlastníka takejto spoločnosti, čo je podľa mňa najprísnejší trest,“ konštatoval premiér. Navrhnuté riešenie pre nezabezpečené malé firmy považuje za férové riešenie.

„Nie je pravdou, že to zaplatia daňoví poplatníci, ako tvrdí opozícia,“ zdôraznil Fico, „ale zaplatia to banky z tzv. škaredého odvodu.“

Premiér zopakoval, že politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia Váhostavu nesie Ján Figeľ. Poslanci Smeru potom rozšírili program mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolávanie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady. (Viac čítajte v správe Smer odvoláva Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.)

Bugár: Váhostav je zodpovednosťou Smeru

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii reagoval na vyhlásenia premiéra Róberta Fica týkajúce sa kauzy Váhostav. Podľa Bugára je Váhostav zodpovednosťou Smeru, vzhľadom na dlhodobú nečinnosť poslancov Smeru pri prijímaní potrebných zákonov a odmietaní predkladaných opozičných návrhov.

Premiér zavádza aj vo vyhlásení, že odkúpenie pohľadávok malých veriteľov nepôjde z verejných zdrojov, ale zo zdrojov bánk. „Banky cez noc netlačia peniaze“, vyhlásil Bugár. Banky použijú peniaze napríklad z vkladov sporiteľov a z každého úkonu, ktorí vykonajú sporitelia v podobe poplatkov.

Na vyplatení pohľadávok by mal participovať manažment Váhostav a sám Juraj Široký. Most-Híd navrhuje, aby založil svoj hotel a zo získaných prostriedkov vyplatil malých veriľov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #veritelia #Váhostav #Ján Figeľ #pohľadávky