Nemecko v apríli nepočíta s vyplatením pomoci Grécku

Grécko nemôže reálne očakávať, že členské štáty eurozóny mu tento mesiac vyplatia zadržiavanú finančnú pomoc. Uviedla to v stredu hovorkyňa nemeckého ministerstva financií.

15.04.2015 16:25
debata (2)

Eurozóna minulý týždeň vo štvrtok stanovila Grécku ultimátum šesť pracovných dní, dokedy majú Atény predložiť upravený návrh reforiem. Ten by mohol poslúžiť ako základ dohody pre uvoľnenie peňazí. O Grécku budú rokovať ministri financií členských štátov eurozóny 24. apríla na stretnutí v lotyšskej metropole Riga.

„V tomto okamihu s Gréckom rokujeme. Ak bude k dispozícii zoznam reforiem, ďalším krokom bude takzvaná dohoda na expertnej úrovni o formálnych zmenách podmienok programu pomoci. To je komplexný proces a nikto v Euroskupine jeho ukončenie do 24. apríla neočakáva,“ povedala hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, prípadnú dohodu bude musieť Grécko uviesť do praxe. Veriteľské inštitúcie následne vyhodnotia plnenie podmienok dohody, a až potom bude možné vyplatiť pomoc. „Ak existuje dojem, že pomoc by bolo možné vyplatiť v apríli, tak si myslím, že je to chyba,“ zdôraznila hovorkyňa.

Denník Financial Times (FT) tento týždeň informoval, že Grécko sa pripravuje na možnosť vyhlásenia platobnej neschopnosti v prípade, ak sa s veriteľmi do konca tohto mesiaca nedohodne na podmienkach ďalšej finančnej pomoci. Tvrdenia denníka Atény odmietli s tým, že rokovania smerujú ku skorému riešeniu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #uvoľnenie #finančná pomoc