Vznikne register konečných užívateľov subjektov v obstarávaní

Vytvorenie registra konečných užívateľov výhod subjektov, ktoré získavajú zákazky vo verejnom obstarávaní, umožní novela zákona o verejnom obstarávaní.

15.04.2015 12:29
debata

Schválila ju v stredu vláda na návrh predsedníčky Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zity Táborskej s cieľom dosiahnuť efektívnejšie a transparentné používanie verejných prostriedkov pri verejnom obstarávaní. Úrad bude v registri viesť údaje fyzických osôb, ktoré sú skutočnými a nie len formálnymi vlastníkmi firiem.

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia podľa novely nebudú môcť uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí v registri nebudú mať zapísaných konečných užívateľov výhod. Skutočných vlastníkov budú musieť mať zapísaných aj ich subdodávatelia – ak majú podiel na plnení zmluvy najmenej 30 % z jej hodnoty pri nadlimitných zákazkách s predpokladanou hodnotou najmenej 10 mil. eur, alebo pri podiele aspoň 50 % pri iných zákazkách. Tieto povinnosti sa budú vzťahovať na zákazky bez využitia elektronického trhoviska.

Dôvodom je, aby zmluvy na základe verejného obstarávania uzatvárali iba subjekty so známou vlastníckou štruktúrou až po úroveň fyzických osôb. Firmy a fyzické osoby uvedú svojich konečných užívateľov výhod v čestnom vyhlásení, do registra ich zapíšu bez poplatku a zároveň oznámia, či ide o verejného funkcionára. Tieto údaje budú verejne prístupné na webe ÚVO. Obstarávatelia môžu vypovedať zmluvu s uchádzačom, ktorý v čase jej uzavretia nebude mať v registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Z registra budú vyčiarknuté subjekty, ktoré majú adresu alebo sídlo v štáte, ktorý nespolupracuje s orgánmi SR pri overovaní identifikácie ich reálneho vlastníka.

Súvisiace zmeny v zákonoch o bankách a správe daní umožnia ÚVO pre identifikáciu skutočných vlastníkov firiem oboznámiť sa s údajmi, ktoré sú predmetom bankového a daňového tajomstva. Pre zisťovanie a preverovanie pravdivosti údajov v registri a vzájomnú súčinnosť subjektov pri identifikácii konečných užívateľov výhod sa upraví aj zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu. Novela verejného obstarávania by po schválení v parlamente mala nadobudnúť účinnosť 15. dňom od vyhlásenia, resp. 1. júla 2015.

ÚVO mal na základe uznesenia vlády pôvodne pripraviť návrh zákona, ktorý by zaviedol register konečných užívateľov výhod subjektov nie len vo verejnom obstarávaní, ale napríklad aj pri nakladaní so štátnymi aktívami, dotáciách, štátnej pomoci, používaní majetku štátu a samospráv. Úrad zdôvodnil obmedzený rozsah novely tým, že vytvorenie registra konečných užívateľov výhod v členských štátoch Európskej únie voči všetkým firmám predpokladá návrh tzv. štvrtej európskej smernice o predchádzaní využívania finančného systému na účely prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Prijatá by mala byť v prvom polroku 2015. Zriadenie registra konečných užívateľov výhod aj mimo verejného obstarávania a pred schválením smernice by sa podľa úradu v priebehu niekoľkých mesiacov ukázalo ako neefektívne, nesystémové a nehospodárne. Tento postup úradu kritizovala nielen opozícia, ale aj niektoré mimovládne organizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #verejné obstarávanie