Nemecké médiá: Rokovania s Gréckom sa blížia ku krachu

Ministri financií krajín eurozóny neschvália na svojom zasadnutí 24. apríla v Rige výplatu 7,2 miliardy eur Grécku v rámci predĺženého záchranného programu pre túto krajinu. Doterajšie rokovania medzi oboma stranami sú priblížili ku krachu. Napísala to v utorok nemecká tlač.

15.04.2015 05:00
debata (13)

Denník Handelsblatt uviedol, že podľa podpredsedu Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdisa Dombrovskisa sa euroskupina zameria len na konštatovanie vývoja rokovaní. Dombrovskis v pondelok podľa agentúry Reuters podotkol, že Grécko nevypracovalo a nezavádza štrukturálne reformy požadované jeho európskymi partnermi dostatočne rýchlo. Zopakoval tiež, že už zostáva len málo času do chvíle, keď Atény zostanú úplne bez finančných prostriedkov.

Denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na nemenovaný vysokopostavený zdroj Európskej únie uviedol, že euroskupina už nedúfa, že na zasadnutí v Rige „dosiahnu bod obratu v gréckej kríze“. „K dohode v Rige nedôjde,“ povedal zdroj, podľa ktorého sú tak rokovania s Aténami bližšie k neúspechu.

Insolvencia Grécka by znamenala nebývalý šok v 16-ročnej histórii menovej únie a prišla by len päť rokov po tom, keď Grécko dostalo prvý z dvoch záchranných balíkov od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Európski partneri dali Grécku podľa nedeľného vydania nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung čas do 20. apríla, aby predložilo revidovaný plán reforiem. Euroskupina ho potom mala v Rige schvaľovať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna