Poškodení veritelia Váhostavu sa chcú stretnúť s premiérom

Poškodení malí veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii, chcú diskutovať s premiérom Robertom Ficom o riešení svojej situácie.

13.04.2015 15:23
debata (16)

V podateľni úradu vlády v pondelok odovzdali list so žiadosťou o stretnutie s ním. Ako povedal zástupca veriteľov Milan Blaho z Banskej Bystrice, predsedu vlády sa chcú spýtať, či im chce a vie pomôcť. „Ak by nám nevedel pomôcť, máme dva návrhy, ktoré by sme chceli prerokovať. V prípade, že by nám nechcel pomôcť, potom asi nemáme toho správneho premiéra,“ povedal Blaho.

Stretnutie s premiérom by sa malo uskutočniť čím skôr, ak chce živnostníkom a ich rodinám pomôcť, myslí si ombudsman pre živnostníkov, malých a stredných podnikateľov KDH Peter Belinský. „Predseda vlády musí mať názor na túto tému a my by sme chceli počuť od neho, ako vidí túto situáciu. Nechali sme si pripraviť analýzy, ktoré sú nejakým riešením, ale musia byť v zmysle zákonov,“ uviedol Belinský.

Premiér už skôr povedal, že firmy v reštruktura­lizácii by sa nemali zúčastňovať verejného obstarávania. Svojim dodávateľom by mali zaplatiť aj zvyšok ich nesplatených pohľadávok z budúcich verejných zákaziek, resp. ziskov. Veritelia by mali byť zrovnoprávnení, keďže banky sú v súčasnosti zvýhodnené a dostavajú zväčša všetky svoje pohľadávky. Vláda by mohla prijať špeciálny zákon o Váhostave, ktorý by bol precedensom. O problémoch v procese reštrukturalizácii, vrátane Váhostavu, bude v stredu mimoriadna schôdza parlamentu.

Nesplatené pohľadávky dodávateľov Váhostavu by podľa Belinského mali byť vyrovnané z výnosov a nie ziskov spoločnosti. „Je rozdiel výnos a zisk. Živnostníci nemajú dosah na to, či Váhostav v budúcnosti dosiahne zisk, ale výnosy sú dané,“ tvrdí Belinský. „Potrebujeme sa s premiérom stretnúť, lebo je tu verejný záujem,“ dodal.

Blaho v súvislosti s návrhom, že problémy veriteľov Váhostavu by sa mohli riešiť špeciálne, povedal, že „kde je vôľa, tam je cesta“. „Prípad Váhostavu nie je štandardný prípad. Ide o verejné zdroje a štát by mal sledovať, aby sa platby dostali k tým, ktorí dielo zhotovovali,“ povedal Blaho. Zákon o konkurze a reštrukturalizácii podľa neho nemusí mať zlú podstatu. Situácia okolo reštrukturalizácií je podľa Belinského už neúnosná a veritelia na to otvorene poukazujú. „Bola to hraničná situácia, keď si povedali dosť. Už nedokážu znášať ďalšie reštrukturali­zácie,“ priblížil Belinský. Zákony by podľa Blaha mali obhajovať spravodlivosť. „Pokiaľ sa tak nedeje, tak tieto zákony sú zlé a mali by byť zmenené,“ povedal Blaho.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Váhostav