Váhostav čaká razantné riešenie

Malí veritelia Váhostavu, ktorí majú pri ozdravení stavebného gigantu dostať len 15 percent zo svojich pohľadávok, môžu napokon dostať viac.

12.04.2015 14:00
debata (15)

Úrad vlády očakáva, že Národná rada po mimoriadnej schôdzi, ktorá bude 15. apríla, „prijme uznesenie, ktorým zaviaže jednotlivých ministrov, aby urýchlene a veľmi razantne pripravili vo svojich oblastiach, také úpravy, ktoré by celý proces stabilizovali, aby nedochádzalo k javom, ktoré vyvolávajú častokrát zložité životné situácie.“

„Pevne veríme, že takéto uznesenie podporí aj opozícia. Následne vláda pripraví konkrétne návrhy riešení, ktoré by bol parlament schopný v prípade potreby prerokovať aj v skrátenom legislatívnom konaní a v krátkom čase ich prezentovať verejnosti,“ odkázal v piatok Úrad vlády SR. Reagoval tak na informácie verejnoprávnej RTVS, podľa ktorej štát vyčlení balík peňazí, z ktorého by drobným veriteľom Váhostavu navýšil návratnosť ich peňazí nad 15 percent. V budúcnosti by štát tieto peniaze strhával Váhostavu pri výstavbe diaľnic.

Váhostav o tomto pláne nič nevie. „Spoločnosť Váhostav–SK nemá zatiaľ takéto informácie a firma ani nebola oslovená s takýmto návrhom na vyrovnanie záväzkov voči nezabezpečeným veriteľom,“ reagoval hovorca spoločnosti Tomáš Halán.

Podľa Úradu vlády bude cieľom parlamentnej schôdze „nájsť adekvátne riešenie, keďže súčasná právna úprava sa javí ako nedostatočná a zdá sa, že negarantuje rovnocenné postavenie jednotlivých typov veriteľov a dáva do veľmi nepriaznivej situácie tých najzraniteľnejších – živnostníkov“.

Váhostav sa dostal do problémov, keď za minulej vlády vysúťažil výstavbu diaľnice pri Žiline pod nákladovú cenu. Aby neskončil v konkurze, požiadal súd o reštruktura­lizáciu, ktorých prebieha na Slovensku ročne stovky.

Správkyňa reštrukturalizácie v prípade Váhostavu uznala dlhy vo výške 92,3 milióna eur. Veritelia by však mali dostať 44 miliónov eur.

Banky majú svoje úvery zaistené záložným právom, a tak dostanú všetko, naopak, malí živnostníci majú dostať len 15 percent.

Za Váhostavom stojí podnikateľ Juraj Široký. Premiér Robert Fico tvrdí, že vláda chce problém riešiť komplexne. Vzniknúť má nový fond, ktorý by pomáhal firmám, ktoré pri veľkých zákazkách nedostanú zaplatené za prácu. Peniaze do fondu by mal požičať štát.

Do budúcnosti by sa firmy v reštruktura­lizácii nemali zapojiť do tendrov na verejné zákazky. Prípadom Váhostavu sa už zaoberá aj Generálna prokuratúra. Ak nemajú byť malí veritelia poškodení, konať treba v priebehu niekoľkých dní. Na 30. apríla je totiž zvolaná schôdza veriteľov, kde sa má rozhodnúť o navrhovanom reštrukturali­začnom pláne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav