Apple opäť stavia ľudí na nohy. Prezerajú si nové hodinky

Fanúšikovia spoločnosti Apple v piatok zaplavili obchod firmy v austrálskom Sydney, kde si mohli vôbec prvýkrát na svete zblízka prezrieť poslednú novinku firmy, inteligentné hodinky. Zariadenie si mohli vyskúšať, ale nie zakúpiť - oficiálny predaj bude zahájený až 24. apríla, uviedla agentúra Reuters. Apple vkladá do nových hodiniek veľké nádeje a verí, že sa stanú hitom.

10.04.2015 10:23 , aktualizované: 15:31
Apple Watch Foto: ,
Zákazníci v obchode v austrálskom Sydney si prvýkrát na vlastné oči mohli pozrieť a vyskúšať inteligentné hodinky Apple Watch.
debata (1)

V piatok ráno miestneho času bol obchod Apple vo finančnej štvrti Sydney plný ľudí, ktorí si chceli prehliadnuť hodinky, a ďalších 20 stálo v rade pred obchodom. Pri porovnaní s tým, koľko ľudí priláka do obchodov firmy začiatok predaja nového produktu, to bol skromný počet. Hodinky však ešte nie sú v predaji, od piatka je však možné predbežne si ich objednať cez online obchod spoločnosti. Prvá várka hodín je však už vypredaná, noví záujemcovia dostávajú termíny doručenia o niekoľko týždňov, prípadne až v júni.

Cena hodiniek Apple Watch začínajú na 349 dolároch. Štandardná verzia bude stáť 549 USD a luxusné verzie 10 000 až 17 000 USD.

Zákazník v obchode v austrálskom Sydney skúša... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Apple. AppleWatch Zákazník v obchode v austrálskom Sydney skúša ovládanie inteligentných hodiniek Apple Watch.

Apple očakáva, že dopyt po hodinkách bude pri začatí predaja vyšší, než koľko ich bude firma schopná ponúknuť. Vychádza tak z predbežného záujmu zákazníkov v obchodoch firmy. Hodinky majú umožniť používateľom kontrolovať e-mail, počúvať hudbu a pri spojení s iPhonom aj telefonovať a majú tiež funkciu pre monitorovanie zdravia a športového výkonu. Recenzenti hodnotia hodinky ako krásne a elegantné, zlú známku však majú za relatívne nízku výdrž batérie a pomalé načítanie aplikácií.

Odhady predaja hodiniek na tento rok sa líšia. Firma Piper Jaffray očakáva predaj ôsmich miliónov kusov, Global Securities Research až 40 miliónov kusov. Pre porovnanie – Apple vlani predal takmer 200 miliónov svojich iPhonov.

Zákazníci v Apple Store v Hongkongu si... Foto: Reuters, Tyrone Siu
AppleWatch, Apple Zákazníci v Apple Store v Hongkongu si prezerajú stoly plné nových hodiniek AppleWatch.

Analytici sa však zhodujú, že záujem o hodinky Applu bude vyšší ako o konkurenčné produkty firiem Samsung, Sony a Fitbit. V tomto roku by podiel hodiniek od Applu na globálnom predaji inteligentných hodiniek mohol dosiahnuť 55 percent, uviedla Société Générale.

Apple chce svoje hodinky predávať aj v luxusných obchodoch, ako Selfridges v Londýne a Galeries Lafayette v Paríži. Experti sa domnievajú, že klasickí výrobcovia značkových luxusných hodiniek sa nemusia hodiniek od Applu báť.

„Je to len stvárnenie hodiniek podľa predstáv Applu, nemyslím si, že by hodinári mali mať strach,“ povedal agentúre Reuters editor internetového servera Tech Guide Stephen Fenech. Podľa neho Apple vo svojich hodinkách iba skombinoval to, v čom je dobrý, so štýlovou záležitosťou, ktorú hodinky sú.

Apple začne predaj svojich hodiniek 24. apríla v obchodoch v USA, Číne, Japonsku, Británii, Austrálii, Kanade, Hongkongu, Nemecku a Francúzsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Apple Watch