Váhostav rieši rezort spravodlivosti

Stavebný gigant Váhostav čakajú dni, ktoré rozhodnú o jeho ďalšom osude. Firma prechádza ozdravným procesom, pri ktorom má splatiť len časť dlhov malým stavebníkom a čelí viacerým podozreniam.

10.04.2015 08:30
cesta, diaľnica, výstavba Foto:
Váhostav stavia viaceré úseky diaľnic. V súčasnosti prechádza procesom ozdravovania, počas ktorého má zaplatiť len časť dlhov voči malým veriteľom.
debata (24)

Ministerstvo spravodlivosti začalo konať v prípade reštrukturalizačnej správkyne Váhostavu. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Dodala, že rezort „začal konať okamžite po zverejnení informácií o možnej zaujatosti správkyne“.

Zuzana Wienk z Aliancie Fair–play upozornila, že existuje prepojenie správkyne Váhostavu Petry Gabrišovej cez niekoľko firiem a niekoľko osôb na Doprastav. Ten je jedným z veriteľov Váhostavu. Rezort spravodlivosti chce preto preskúmať možný konflikt záujmov. Exministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Most Lucia Žitňanská vyzvala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby preveril zaujatosť správkyne.

„Ak sa prepojenie správcu na jedného z veriteľov potvrdí, súd musí vylúčiť tohto správcu,“ povedala podľa agentúry SITA.

Denník Pravda ešte začiatkom januára upozornil na to, že menším firmám, ktoré čakajú na zaplatenie faktúr od Váhostavu, sa nepozdáva, že za správcu reštrukturalizácie bola zvolená Gabrišová, ktorá má len 25 rokov a do zoznamu správcov bola zapísaná pár mesiacov pred spadnutím Váhostavu do ozdravného procesu. „K mojej kariére sa nebudem vyjadrovať, to nie je predmetom tejto veci,“ povedala v tom čase pre Pravdu Gabrišová (viac v článku z januára Váhostav dlhuje firmám 92 miliónov eur).

Peniaze schránkovým firmám

Hovorca Váhostavu Tomáš Halán tvrdí, že Gabrišovú si vybrali ako odborníčku na proces reštrukturalizácie. „Veritelia mohli s vybratým správcom nesúhlasiť na prvej schôdzi. Ešte nemusia veritelia súhlasiť so správkyňou navrhnutým plánom a vtedy by mohol byť vybratý iný správca,“ upozornil advokát Tomáš Pavlovič z kancelárie Prosman a Pavlovič.

Veritelia Váhostavu budú o návrhu reštrukturali­začného plánu firmy rozhodovať 30. apríla. Návrh reštrukturali­začného plánu už odobril výbor veriteľov s odporúčaním, aby ho veritelia schválili. Správkyňa uznala dlhy vo výške 92,3 milióna eur. Veritelia by mali dostať 44 miliónov eur.

Banky majú svoje úvery zaistené záložným právom, a tak dostanú všetko, naopak, malí živnostníci majú dostať 15 percent.

Za Váhostavom stojí podnikateľ Juraj Široký. Váhostav čelí podozreniam, že vo výbore veriteľov sú schránkové firmy, ktoré majú byť prepojené na majiteľov Váhostavu. Objavili sa viaceré náznaky prepojení, ale dôkazy chýbajú. Schránkové firmy sídlia v daňových rajoch a tie nemajú povinnosť informovať o konečných majiteľoch či transakciách.

Problematikou daňových rajov a možnými únikmi daní, ktoré sa týkajú obrovského počtu firiem v celej Európe, sa zaoberá už niekoľko rokov prakticky celá EÚ, ale riešenia sa zatiaľ nenašli.

Smer inicioval mimoriadnu schôdzu

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) zvolal na 15. apríla poslancov na mimoriadnu schôdzu o reštruktura­lizáciách. Podľa šéfa parlamentu súčasná právna úprava, počas ktorej sa uskutočnilo viac ako 530 reštruktu­ralizácií, je nedostatočná, negarantuje rovnocenné postavenie jednotlivých typov veriteľov a dostáva do nepriaznivej situácie najzraniteľnejších živnostníkov. Na schôdzi sa zúčastnia aj predstaviteli­a vlády.

SDKÚ vo štvrtok upozornila, že vláda by mala požiadať súd o predbežné opatrenie, ktoré zabráni odlevu peňazí do schránkových firiem v zahraničí. Opozičná strana zároveň navrhuje zmeniť zákon o konkurze a reštrukturalizácii tak, aby štát pri verejných zákazkách mohol odkúpiť neuhradené pohľadávky živnostníkov a malých dodávateľov a tie by potom započítal voči generálnemu dodávateľovi, resp. subdodávateľovi vzájomným zápočtom.

Premiér Robert Fico k odkupovaniu pohľadávok štátom pristúpiť nechce. Vláda podľa neho chce problém riešiť komplexnejšie zmenou zákona. Vzniknúť má nový fond, ktorý by pomáhal firmám, ktoré pri veľkých zákazkách nedostanú zaplatené za prácu. Peniaze do fondu by mal požičať štát. Do budúcna predseda vlády navrhuje, aby sa firmy v reštruktura­lizácii nemohli zapojiť do tendrov na verejné zákazky.

Prípadom Váhostavu sa už zaoberá Generálna prokuratúra. Fico povedal, že toto vyšetrovanie vláda podporí. Nový šéf Váhostavu Marián Moravčík ešte vlani v októbri pre Pravdu povedal, že firma bola zle riadená. Priznal tiež, že diaľnicu pri Žiline vysúťažila za minulej vlády za cenu pod nákladmi.

Podľa Moravčíka v prípade neschválenia reštrukturali­začného návrhu čaká Váhostav konkurz. „A to znamená nielen nevyplatenie 15 percent pre živnostníkov a fi rmy, ale prepustíme aj všetkých 1 500 zamestnancov, ktorých Váhostav zamestnáva priamo alebo prostredníctvom svojich dcérskych spoločností,“ tvrdí.

To by postihlo aj výstavbu diaľnic, keďže Váhostav stavia pri Žiline, na Kysuciach, ale aj pri Zvolene. Váhostav vo štvrtok zriadil portál www.mrzinasto.sk, kde chce informovať o reštruktura­lizácii a aktívny začal byť aj na internetových sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav