Sulík kritizuje systém u daniarov, tí ho bránia

Nový informačný systém daňovej správy je niekoľkonásobne drahší ako pôvodný, nefunguje tak ako má a navyše na ňom zarábajú osoby spriaznené s vládnym Smerom-SD. Tvrdí to šéf liberálov zo Slobody a Solidarity Richard Sulík, ktorý pre spôsob výberu dodávateľa a subdodávateľov informačného systému daňovej správy oslovil aj centrálu dodávateľskej firmy IBM v USA a zvažuje, že sa obráti aj na americké protikorupčné vyšetrovacie úrady.

09.04.2015 12:18
debata (4)

Sulík pritom tvrdí, že pôvodný informačný systém KONS, ktorý sa pred troma rokmi nepodarilo „rozchodiť“ a spôsobil výrazné problémy daňovej správe, by v konečnom dôsledku vedel robiť to, čo robí nový informačný systém na báze SAP od spoločnosti IBM a niekoľkonásobne lacnejšie.

KONS podľa Sulíka stál 26 mil. eur, suma za nový systém sa môže podľa neho vyšplhať až na 140 mil. eur. Na tejto drahšej zákazke sa pritom podieľajú podľa neho subdodávateľské firmy napojené okrem iného aj na ministra dopravy Jána Počiatka, podnikateľa Jozefa Brhela, či podnikateľa Jána Miškovského.

Ako na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii doplnil predseda hnutia Nova Daniel Lipšic, ide o firmy Anext, Sevitech a DWC Slovakia. Licenčné certifikáty SAP pritom ešte v apríli 2010 pre daňovú správu podpisoval vtedajší šéf spoločnosti SAP a súčasný šéf finančnej správy František Imrecze.

Výsledkom je pritom podľa Sulíka systém, ktorý niekoľkonásobne spomalil procesy a to, čo niekedy na daňovej správe trvalo sekundy, teraz trvá minúty. "Pri stovkách operácií denne to znemožňuje kontinuálnu prácu,“ tvrdí.

V stredu 8. apríla mal byť systém dokonca údajne do 16. hodiny nepoužiteľný. Navyše podľa Sulíka nepozná daňovú terminológiu, čo opäť sťažuje prácu zamestnancom daňovej správy. Správcovia dane okrem toho nevidia rozhodnutia, ktoré v minulosti vydali a musia si pýtať svoje vlastné rozhodnutia ako oskenované dokumenty od daňových subjektov. V konečnom dôsledku tak podľa šéfa liberálov hrozí, že sa na vratkách DPH opäť budú vyplácať peniaze, ktoré by vyplatené byť nemali.

Samotná finančná správa kritiku funkčnosti systému odmieta. "Informačný systém finančnej správy je funkčný o čom svedčí aj fakt, že počas marca prijala takmer 930 tisíc elektronicky podaných dokumentov,“ uvádza sa vo vyhlásení finančnej správy, podľa ktorej plynule pokračuje aj spracúvanie daňových priznaní.

Daniari priznávajú, že nový systém od IBM je pokračovaním zmluvy na dodávku informačného systému, ktorá bola podpísaná ešte za prvej vlády Roberta Fica vo februári 2010, kedy rezortu financií šéfoval Ján Počiatek.

"Potom prišiel dodatok číslo dva, ktorý odklonil implementáciu informačného systému finančnej správy k systému KONS. Implementácia systému KONS v roku 2012 zlyhala. Jedným z prvých krokov nového vedenia Finančného riaditeľstva bol podpis dodatku, ktorým vrátili všetky dôležité atribúty zmluvy tak, aby sa pokračovalo v pôvodnom predmete zmluvy, aby zodpovednosť za dodávku riešenia mala dodávateľská spoločnosť, ktorou je spoločnosť IBM,“ píše sa vo vyhlásení finančnej správy.

Voči finančnej správe má IBM plnú zodpovednosť za dodávku riešenia a je to zmluvne zakotvená zodpovednosť. Subdodávatelia sú tak podľa finančnej správy v plnej kompetencii IBM.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #daniari #Finančná správa #Richard Sulík