Prakovce čakajú po sviatkoch na zázrak

Firma Railway Casted Company vyrábajúca časti podvozkov pre železničné vagóny, ktorá ohlásila hromadné prepúšťanie 200 ľudí, zatiaľ neinformovala, čo bude ďalej. Pritom nielen zamestnanci tejto spoločnosti s napätím čakajú, či budú koncom apríla nezamestnaní alebo nie.

05.04.2015 12:00
Prakovce Foto: ,
Vo výrobných halách firmy RCC v Prakovciach sa už nevyrába, o pár dní sa rozhodne, či je to definitívny koniec, alebo nie.
debata (42)

„Zatiaľ sa nič nepohlo, 200 ľudí je vo výpovednej lehote. Uvidíme, či sa niečo zmení po Veľkej noci,“ povedal člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka. Dodal, že sa snaží komunikovať aj s vedením firmy, no to je v zahraničí.

To nám potvrdili aj vo firme Railway Casted Company, kde podáva informácie riaditeľka Irina Mileva, aj tá je mimo Slovenska. Podľa informácií denníka Pravda je v Moskve spolu s predsedom predstavenstva Tatravagónky Alexejom Beljajevom. Mali by sa vrátiť až po Veľkej noci. Vedenie spoločnosti v Prakovciach ešte v polovici marca po oznámení hromadného prepúšťania avizovalo, že chce zamestnancom pomôcť.

Zároveň deklarovali, že stále hľadajú riešenia. Niekoľko zamestnancov z Prakoviec už pracuje v popradskej Tatravagónke, kde ešte mali 14 voľných miest a ich počet sa vraj ešte zvýši. Preto chcú organizovať výberové konanie na tieto pozície priamo v Prakovciach. Navyše chcú osloviť aj ďalšie firmy, ktoré by mohli mať záujem o robotníkov z Prakoviec.

„To je ešte posledná šanca na to, aby sa niečo zmenilo. Dúfame, že sa im podarí niečo vyrokovať a aspoň časť ľudí sa vráti do práce. Možnosť pracovať v Poprade je síce fajn, ale otázne je, či sa to oplatí, keď človek zaplatí cestovné alebo ubytovanie,“ povedal jeden z robotníkov, ktorý nechce byť menovaný. Jeho slová potvrdil aj bývalý zamestnanec fabriky Peter Garčár. „Zatiaľ nikto nič nevie, zopár ľudí išlo pracovať do Popradu, ale keď si zaplatia ubytovanie, tak niektorí idú pomaly takmer k minimálnej mzde,“ povedal Garčár.

Riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi Jana Brziaková potvrdila, že výpovedná doba pre zamestnancov fabriky v Prakovciach uplynie 19. apríla. „Firma oznámila hromadné prepúšťanie 200 ľudí, no do 19. apríla môžu oznámenie kedykoľvek stiahnuť,“ vysvetlila Brziaková. Ak by sa stal malý zázrak a firma by v Prakovciach aspoň čiastočne obnovila výrobu, bola by to pre hladovú dolinu dobrá správa, keďže nezamestnanosť v gelnickom okrese je dlhodobo na úrovni zhruba 20 percent.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Prakovce