Kyjev chce reštrukturalizovať dlhy aj z konca februára 2014

Ukrajinská vláda schválila rámcovú štruktúru pre plánovanú reštrukturalizáciu ukrajinského dlhu. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií. Nezverejnilo však žiadne detaily toho, čo Kyjev investorom navrhuje.

04.04.2015 19:18
debata (57)

Ukrajina sa čoskoro chystá začať rokovania o rýchlej výmene svojho dlhu s investormi, medzi ktorými sú skupiny Franklin Templeton, PIMCO a Blackrock.

Reštrukturalizácia dlhu je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd USD, ktorý minulý mesiac schválil krajine Medzinárodný menový fond. Výmenou dlhu chce vláda ušetriť viac ako 15 miliárd USD a do roku 2020 znížiť pomer štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu pod 71 percent zo súčasných 100 percent.

Ukrajina do reštrukturalizácie zahrnula všetky nesplatené dlhopisy predané do konca februára 2014. Okrem štátnych dlhopisov sa reštrukturalizácia bude týkať aj dlhopisov vydaných štátnymi bankami či železnicou. Úplný zoznam dlhu, ktorého sa reštrukturalizácia dotkne, ministerstvo podľa vyhlásenia plánuje zverejniť v blízkej dobe.

Ministerstvo tiež zopakovalo, že Kyjev chce dohodu o výmene dlhu do konca mája, teda pred júnovým prieskumom situácie v krajine zástupcami MMF.

Rokovania sa pôvodne mali začať minulý týždeň. V stredu však veritelia oznámili, že Ukrajina musí najprv zaslať svoje návrhy na reštrukturalizáciu dlhu majiteľom dlhopisov.

Podľa skorších slov zástupcov vlády sa má plánovaná reštrukturalizácia skladať z predĺženia termínov splátok a zníženia úrokových platieb aj istiny.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Ukrajina