Navrhované prevody hypoték vydesili poľskú centrálnu banku

Poľská centrálna banka kritizovala návrh regulačného úradu KNF, podľa ktorého by držitelia hypoték denominovaných vo švajčiarskych frankoch (CHF) mohli previesť svoj dlh na poľský zlotý (PLN) za historické úrokové sadzby a označila ho za "fatálny" pre veriteľov.

02.04.2015 11:05
debata (1)

„Myslím si, že tento návrh by bol pre banky fatálny. V každom prípade je ho ťažké akceptovať. Pre nás by to znamenalo zbaviť sa takmer polovice menových rezerv,“ uviedol pre štvrtkové vydanie denníka Rzeczpospolita šéf poľskej centrálnej banky Marek Belka.

Šéf KNF Andrzej Jakubiak vo februári navrhol, že dlžníci by mali dovolené previesť svoj dlh, bankám by však museli zaplatiť určitú kompenzáciu. Jakubiak zároveň uviedol, že očakáva ročné náklady spojené s týmto návrhom vo výške 1,2 mld. PLN. Banky však tento návrh odmietli. Poliaci v súčasnosti vlastnia hypotéky v hodnote ôsmich percent hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Obyvatelia strednej a východnej Európy si po roku 2000 brali úvery denominované v švajčiarskych frankoch, keďže ich lákali nízke úrokové sadzby. Držiteľom týchto hypoték sa výrazne predražili splátky po tom, čo švajčiarska centrálna banka v januári prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť na viac ako na úroveň 1,2 CHF/EUR. Túto politiku centrálna banka Švajčiarska uplatňovala viac ako tri roky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #zlotý #frank