Na sviatky pribudnú vlaky. Časť obchodov bude zatvorená

Veľká noc sa okrem typickej oblievačky a tradičného pečenia spája aj s hromadným cestovaním. Na sviatky jari sa treba pripraviť nielen na plné vlaky a autobusy, ale aj zavreté obchody.

01.04.2015 12:00
Veľká noc Foto: ,
V nedeľu budú obchody zatvorené.
debata (3)

Masový presun obyvateľov z hlavného mesta na východné či stredné Slovensko dáva zabrať štátnym železniciam, kde sa podľa skúseností z minulých rokov očakáva v najvyťaženejších časoch až dvojnásobný počet cestujúcich.

S najväčším náporom ľudí treba počítať na Veľkonočný pondelok, keď je prichystaných 13 špeciálnych vlakov. Prvý mimoriadny rýchlik R 1603 z Bratislavy do Košíc vypraví štátny prepravca už v stredu o 14.30.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje počas veľkonočných sviatkov posilniť dopravu celkovo o 26 spojov a viac miesta na sedenie by malo byť aj vďaka pripojeným takmer 120 vozňom vo všetkých regiónoch Slovenska.

„Počas veľkonočných sviatkov posilní ZSSK osobnú vlakovú dopravu o 3 IC vlaky, 11 rýchlikov, 10 expresov a 2 EuroCity vlaky,“ spresnila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Svoje pravidelné linky posilňuje s blížiacou sa Veľkou nocou aj súkromný RegioJet. Hoci sú lístky na populárnom železničnom úseku z Bratislavy do Košíc takmer vypredané, cestujúci sa môžu domov odviezť aj žltým autobusom.

„V autobusoch na trase z Bratislavy do Nitry a Banskej Bystrice je v týždni pred Veľkou nocou dostatok voľných miest, pričom v prípade zvýšeného počtu cestujúcich sa budú jednotlivé spoje posilňovať operatívne podľa voľných autobusových kapacít,“ vyjadrila sa riaditeľka Student Agency Ivana Kašická.

Lístkov ubúda

O tom, že ľudia chcú tráviť sviatky v pohodlí domova, svedčí aj to, že napriek posilneným spojom sú niektoré spoje takmer vypredané. Hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová odporúča všetkým cestujúcim, aby si kúpili včas miestenku, čím predídu neželanému postávaniu na chodbách vlaku. Ako dodala, lístky na IC spoje sú stále k dispozícii, ale s ich rezerváciou, ako i ostatných vlakov, sa treba poponáhľať. Najväčší záujem je o spoje v stredu popoludní a vo štvrtok v priebehu dňa, hlavne o rýchlik R 603 s pravidelným odchodom o 7.55 z Bratis­lavy. Takmer vypredaný je na tento štvrtok večerný IC Šarišan na trase cez Prešov až do Humenného.

Zaháľať by ste rozhodne nemali ani po Veľkej noci, keď sa ľudia na východe najviac „bijú“ o miesta v IC vlakoch do Bratislavy. Tie sú podľa aktuálnych údajov ZSSK obsadené na 93 %.V prípade vlakov EuroCity RegioJet, ktoré premávajú z Česka na Slovensko, je týždeň pred sviatkami voľných už len niekoľko posledných miest. Rovnaká situácia je aj pri vlakoch InterCity RegioJet na trati Bratislava – Košice.

Oblievačka za hranicami?

O niečo menej stresujúce sú prípravy na Veľkú noc v prípade autobusových spoločností. Vzhľadom na to, že cestovné lístky sa zatiaľ dajú zakúpiť na ostatné spoje na východ Slovenska, nebolo potrebné pridať posilové spoje. K miestu na sedenie sa môžete dostať vo všetkých autobusoch s výnimkou spoja o piatej večer z Bratislavy do Humenného, ktorý je na stredu a štvrtok už vypredaný.

Zvýšený predaj lístkov však zasiahol prepravcu Slovak Lines v medzinárodnej doprave v smere na Slovensko aj do zahraničia. „Ľudia vo zvýšenej miere cestujú najmä do Londýna, Paríža, Rotterdamu, Zürichu či Ženevy,“ informuje hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.

Rovnako vyťažená je aj trasa medzi Bratislavou a Prahou, pričom väčšina spojov Business Class Eurolines je na tejto linke vypredaných.

Obchody v nedeľu zatvoria

Gazdinky, ktoré pri veľkonočných nákupoch zabudli na majonézu do klasického zemiakového šalátu, nemusia zúfať. Väčšina obchodov by mala byť totiž svojim zákazníkom k dispozícii aj počas sviatkov, s výnimkou nedele a pondelka, keď budú niektoré predajne zatvorené.

Hypermarkety a supermarkety Tesco budú otvorené podľa bežných otváracích hodín. Menšia zmena sa bude týkať hypermarketov len v sobotu, keď si môžete nakúpiť do desiatej večer. V pondelok zase Tesco otvára až o ôsmej hodine ráno. Kaufland bude zatvorený v nedeľu.

Naopak, čokoládové zajace nekúpite v nedeľu a v pondelok v Lidli ani v supermarketoch Coop Jednota.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Veľká noc