Na trh spotrebiteľských úverov bude od apríla dohliadať NBS

Dohľad nad poskytovateľmi spotrebiteľských úverov bude vykonávať Národná banka Slovenska.

31.03.2015 11:15
debata

Od apríla totiž nadobudne účinnosť novela zákona o spotrebiteľských úveroch. Jednou zo zmien je zavedenie nového povoľovacieho konania centrálnej banky. Doterajší register veriteľov a podregister iných veriteľov bol založený na evidenčnom princípe.

V novom povoľovacom konaní budú musieť žiadatelia okrem iného preukázať finančnú spôsobilosť. Taktiež budú musieť preukázať pôvod peňažných prostriedkov použitých na založenie spoločnosti a na jej podnikanie, odbornú spôsobilosť, bezúhonnosť a dôveryhodnosť zákonom ustanovených osôb. Žiadatelia budú musieť národnej banke dokázať aj obchodnú a technickú pripravenosť.

Zásadnou požiadavkou bude preukázanie systému na posudzovanie platobnej schopnosti klientov a systému na poskytovanie týchto úverov vrátane postupov pri riešení nesplácania poskytnutého úveru a postupov pri vybavovaní reklamácií. Súčasní poskytovatelia úverov môžu na základe doterajšej evidencie v registri a podregistri veriteľov poskytovať úvery najneskôr do 31. augusta 2015. Potom tieto registre zaniknú. Povolenie budú môcť získať na poskytovanie spotrebiteľských úverov v neobmedzenom alebo len v obmedzenom rozsahu, alebo len na poskytovanie iných úverov a pôžičiek spotrebiteľom.

Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov novinku licencovania víta. Očakáva, že sa prečistí finančný trh od neférových spoločností. Spoločnosť Home Credit napríklad je držiteľom platobnej licencie Národnej banky Slovenska. Už teraz spĺňa veľmi prísne požiadavky. Napriek tomu krok smerom k licencovaniu Home Credit víta, pretože verí, že povedie ku kultivácii trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #NBS