Gréci sú spokojní s rokovaniami, veritelia čakajú na zoznam reforiem

Grécko v nedeľu vyjadrilo optimizmus po rokovaniach s veriteľmi z EÚ a z Medzinárodného menového fondu (MMF).

30.03.2015 10:00
debata

Rokovania pokračovali cez víkend, keďže Grécko sa pokúša dohodnúť na reformách, aby dostalo ďalšiu pomoc. Minulý týždeň sa objavili informácie, že Grécku sa minú peniaze do 20. apríla. Vo februári sa krajina dohodla s veriteľmi na štvormesačnom predĺžení záchranného programu, peniaze sú však zmrazené, kým sa nerozhodne o reformách.

„Rokovania v Bruseli pokračovali v dobrej atmosfére spolupráce,“ povedal grécky vládny predstaviteľ. „Zhodli sme sa, že musíme vypracovať vhodné politické opatrenia, ktoré presunú zaťaženie z ľudí s najnižším príjmom na tých s najvyšším príjmom,“ doplnil.

Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu povedal, že problémy Grécka s likviditou sa vyriešia okamžite po uzavretí dohody. Zároveň uviedol, že nevyhľadáva spory s európskymi partnermi. Grécka vláda v piatok predložila zozname reforiem, ktoré podľa vládneho kabinetu krajine prinesú tri miliardy eur a vynechávajú „opatrenia spôsobujúce recesiu“, ktorými sú napríklad škrty v mzdách, či v dôchodkoch.

Veritelia Grécka však predložený zoznam považujú skôr za súbor myšlienok než za dokument, ktorý by sa mohol prezentovať skupine ministrov financií eurozóny (Eurogroup). „Grécko nepredložilo v piatok zoznam reforiem. Ukázali počas víkendu nejaké myšlienky. Rozhovory od piatka do nedele mali za cieľ pomôcť Grékom zostaviť zoznam reforiem na pondelok,“ uviedol predstaviteľ eurozóny. „Stále sa tešíme na to, že niečo dostaneme (z Grécka) v pondelok,“ doplnil.

„V súčasnej podobe reformné myšlienky nie sú dosť špecifické, aby získali povolenie od veriteľov,“ povedal ďalej. Predstaviteľ eurozóny zároveň uviedol, že práce by mohli trvať ešte niekoľko dní.

Grécka finančná situácia sa zhoršila

Trojka medzinárodných veriteľov Grécka pripúšťa, že Aténam sa nepodarí splniť tohtoročný cieľ v oblasti prebytku primárneho rozpočtu. Informoval o tom magazín Der Spiegel s odvolaním sa na zdroj z prostredia veriteľov.

Do bilancie primárneho rozpočtu sa nezarátavajú náklady spojené s obsluhou dlhu. Bývalý grécky vládny kabinet minulý rok vyhlásil, že Grécko dosiahne v roku 2015 primárny prebytok na úrovni troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). „Pravdepodobne z toho nezostane nič,“ povedal zdroj magazínu Der Spiegel v reakcii na tento údaj. Podľa magazínu sa finančná situácia Grécka od januára pre nedostatok reforiem zhoršila.

Hovorca nemeckého ministerstva financií odmietol na tieto správy reagovať. Odhadol však, že diera v gréckych financiách sa zväčšila na úroveň do 20 mld. eur.

Grécky vládny predstaviteľ v piatok informoval, že Grécko veriteľom zaslalo zoznam reforiem, v ktorom prisľúbilo, že dosiahne v tomto roku malý rozpočtový prebytok. Zoznam reforiem odhaduje prebytok primárneho rozpočtu vo výške 1,5 % HDP v roku 2015 a hospodársky rast vo výške 1,4 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna