Minimálne penzie ľudí s II. pilierom budú nižšie o desiatky eur

Nízkopríjmoví zamestnanci budú dostávať od štátu výrazne nižšiu minimálnu penziu v prípade, ak budú v druhom pilieri.

28.03.2015 11:40
debata (58)

Zamestnanec pracujúci posledných tridsať rokov za minimálnu mzdu bude mať od prvého júla 2015 nárok na minimálny dôchodok vo výške 269,5 eura za mesiac. Štátom vyplácaný dôchodok občanovi však podľa ministerstva práce klesne až o 39,1 eura, na 230,4 eura v prípade, ak bol posledných desať rokov v druhom pilieri.

Na druhej strane by si v II. pilieri mal za desať rokov nasporiť 2 917 eur. Ak si aj túto sumu dá mesačne vyplácať, vstup do druhého piliera sa občanovi nevyplatí, ak bude na dôchodku žiť viac ako 6 rokov a 2 mesiace.

V druhom pilieri má 1,5 milióna Slovákov uložených približne 6,63 miliardy eur. Pre problémy nízkych súkromných dôchodkov súčasná vláda po štvrtý raz otvorila systém súkromných dôchodkov.

Od 15. marca do 15. júna sa Slováci môžu rozhodnúť, či sa chcú v starobe spoliehať len na štát, alebo budú radšej poberať kombinovaný dôchodok, vyplácaný z prvého aj druhého piliera.

Podľa odborníkov by ľudia mali zvažovať aj to, že štát si pravdepodobne v budúcnosti nebude môcť dovoliť vyplácať také štedré dôchodky ako dnes.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier