Varufakis je pevne v kresle, Gréci odmietli špekulácie o jeho demisii

Grécka vláda v piatok poprela špekulácie v tlači, že sa minister financií Janis Varufakis chystá odstúpiť z funkcie.

28.03.2015 08:00
debata

Minister, ktorý od nástupu novej vlády v Aténach dokázal zaujať Európu svojím nonšalantným obliekaním a tvrdými výrokmi proti eurozóne, potom na Twitteri tieto informácie zosmiešnil.

Špekulácie sa rozšírili po článku v nemeckom bulvárnom denníka Bild, ktorý s odvolaním sa na „zdroj z vlády“ tvrdil, že „je to len otázka času“, než minister odstúpi.

„Tieto povesti sú úplne nepodložené,“ povedal agentúre AFP hovorca gréckej vlády. Vláda „absolútne a kategoricky popiera akékoľvek problémy či hypotézy o rezignácii pána Varufakisa“.

„Vždy, keď je pri vyjednávaní dusno, objaví sa nová fáma o mojom odstúpení, konci, atď … Dosť zábavné,“ reagoval na internete Varufakis.

AFP si ale všíma, že Varufakis sa za posledný týždeň predsa len oproti predchádzajúcemu zvyku už neobjavuje na verejnosti tak často, aj keď stihol aj teraz počas tejto doby poskytnúť tri veľké rozhovory zahraničným médiám.

Grécke aj medzinárodné médiá zaujal hlavne stredajším výrokom pri príležitosti štátneho sviatku, ktorý predniesol na stretnutí s občanmi. Jedna žena sa mu nadšene vyznala, že podporuje súčasnú vládu, ktorej hlavnou súčasťou je ľavicová formácie Syriza.

„Dúfam, že budete aj po roztržke,“ povedal Varufakis, čím podľa médií naznačil, že nepočíta s dohodou medzi Gréckom a eurozónou ohľadom pokračovania medzinárodného úverového programu, na základe ktorého majú veritelia naďalej pomáhať Aténam pôžičkami výmenou za pokračovanie úspornej politiky a štrukturálnych reforiem.

O možnosti neúspechu hovoril v piatok aj ďalší člen vlády, ktorý ale zároveň ubezpečoval, že kabinet počíta jednoznačne s kladným vyústením vyjednávania.

Grécko v piatok zaslalo medzinárodným veriteľom požadovaný zoznam reforiem, ktorého schválenie je podmienkou pre uvoľnenie zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu, ktoré silne zadlžené Grécko potrebuje na odvrátenie hroziacej platobnej neschopnosti.

Atény sa vyhrážajú, že bez obnovenia prílivu peňazí prestanú splácať dlhy a príjmy použijú len pre svoju potrebu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna