Slovnaft sa oficiálne uchádza o Slovenské elektrárne

Slovenská rafinéria Slovnaft oficiálne prejavila záujem o kúpu Slovenských elektrární. Informovalo o tom spravodajstvo RTVS. Slovnaft sa o elektrárne uchádza v konzorciu s maďarským štátnym podnikom MVM Group.

27.03.2015 07:45
debata (39)

Enel nedávno potvrdil, že má stále záujem predať svoj väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach a ponuky očakáva do 9. mája 2015. Podľa neoficiálnych informácii medzi ďalšími možnými kupcami sú české spoločnosti ČEZ a Energetický a průmyslový holding, ako aj fínska spoločnosť Fortum.

Slovenská vláda je proti tomu, aby Enel predal svoje aktíva na Slovensku skôr, než dokončí a spustí dva nové bloky v jadrovej elektrárni v Mochovciach (viac v článku Fico: Enel by mal predať elektrárne až po spustení Mochoviec). Enel sa k tomu zaviazal pri privatizácii spoločnosti. Bloky mali byť podľa pôvodných plánov už dávno dokončené, ich výstavba sa však natiahla a predražila. Podľa posledného odhadu by mohli byť spustené v rokoch 2016 a 2017.

Slovenská vláda však nemá možnosť zastaviť predaj podielu Enelu v elektrárňach (ďalšie informácie v článkoch Enel môže predať elektrárne bez štátu, v zmluve chýba predkupné právo a Predajom elektrární štát prišiel o miliardové zisky). Podľa zmluvy nemá ani predkupné právo na tieto akcie. Vláda sa obáva, že predaj elektrární môže výstavbu blokov predĺžiť alebo aj zastaviť. Slovensko sa na výstavbe významne podiela, pretože dividendy, koré by mal štát zo Slovenských elektrární, idú na budovanie jadrových blokov.

Enel sa vyjadril, že dostavbu Mochoviec predčasný predaj neovplyvní.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #Slovnaft