Investori pred Slovenskom uprednostňujú Česko

Vlaňajšia pozícia Slovenska ako lídra atraktivity pre zahraničných investorov v krajinách strednej a východnej Európy sa v očiach zahraničných investorov tento rok zhoršila. V prieskume, ktorý organizujú zástupcovia zahraničných obchodných komôr na Slovensku, krajina skončila druhá, a to za Českom.

26.03.2015 14:00
debata (8)

Investori tento posun zdôvodňujú tým, že Česko sa zameralo na infraštruktúrne projekty a snahu obmedziť byrokraciu, pokiaľ Slovensko zaviedlo minimálnu daň, čo byrokraciu zvyšuje. Napriek tomu chce tretina európskych investorov na Slovensku prijímať nových ľudí.

Dobrá lokalita, blízkosť Rakúska, ale aj Nemecka, členstvo v Európskej únii, ale aj pracovitosť Slovákov. Toto všetko nás robí v očiach investorov atraktívnejšími pre investície. Česko nás však tentoraz predbehlo.

zväčšiť
Atraktívnosť krajín z pohľadu investorov, graf

„Česko má ešte výhodnejšiu pozíciu z geografického pohľadu. Je ešte bližšie k Nemecku a zámery tamojšej vlády vnímajú investori lepšie,“ vysvetľuje Markus Halt, hovorca Slovensko–nemeckej obchodnej a priemyselnej komory na margo poklesu Slovenska o jednu pozíciu za Českom.

Negatívne investori u nás hodnotia daňový systém či správu daní, právnu istotu, ale aj zložitosť prístupu k podporným prostriedkom z Európskej únie, pri ktorých ľudia nie sú dostatočne vyškolení.

Kritiku si vyslúžila aj dostupnosť pracovnej sily nezávisle od jednotlivých odvetví. Zrušenie rovnej dane má byť podľa Markusa Halta tŕňom práve pri daňovom systéme.

„Zrušenie rovnej dane vyvolalo značnú mieru neistoty. Negatívne vnímame aj netransparentnosť vo verejnom obstarávaní,“ skonštatoval Halt.

Daň z príjmov firiem išla v roku 2013 hore z 19 na 23 percent a v minulom roku sa znížila na 22 percent. Investori však oceňujú produktivitu ľudí, ich pracovitosť a ochotu pracovať. Čo sa týka rozhodnutí vlády, pozitívne hodnotia poskytnutie daňovej úľavy fi rmám, ktoré sa rozhodnú investovať do výskumu.

„V tejto sfére to však stále nie je dostačujúce,“ hovorí Guido Glania, výkonný člen predstavenstva Slovensko–nemeckej obchodnej a priemyselnej komory.

„U nás v Nemecku existuje veľká a efektívna spolupráca medzi zamestnávateľmi a univerzitami. V tomto vidím na Slovensku veľký priestor,“ skonštatoval Glania.

Pozitívne hodnotenie zo strany investorov si vyslúžil hospodársky rast Slovenska či kladné vnímanie vlastných podnikov. Jedna tretina firiem preto chce prijímať nových ľudí. Koľko nových pracovných miest by však takto malo vzniknúť, realizátori prieskumu povedať nevedia.

„Takto sa vyjadrilo viac ako 50 firiem,“ povedal Markus Halt. „Už samotný fakt, že fi rmy chcú prijímať nových ľudí, je pozitívny,“ skonštatoval Thomas Spazier, obchodný atašé Rakúskeho veľvyslanectva. Má ísť pritom najmä o podniky pôsobiace v spracovateľskom priemysle.

Až takmer sedemdesiat percent zahraničných investorov vníma konflikt na Ukrajine ako niečo, čo nemá dosah na vývoj na Slovensku. Podľa týchto respondentov by sa ani nemal týmto smerom rozširovať. Takmer tridsať percent opýtaných však už negatívne dosahy na krajinu pociťuje. Za Českom a Slovenskom skončilo v prieskume Poľsko, Estónsko a Lotyšsko.

Na prieskume sa zúčastnilo 167 podnikov z oblasti výroby, energetiky, stavebníctva, obchodu či služieb. Organizátormi boli Slovensko–rakúska obchodná komora v SR, rakúske veľvyslanectvo – obchodné oddelenie Bratislava, Slovensko–nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko–francúzska obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR a Švédska obchodná komora v SR.

Reakcia Ministerstva financií SR

  • Rešpektujeme a reflektujeme výsledky týchto prieskumov, no ako dobre viete dlhodobo preferujeme hodnotenie vládnych krokov a opatrení na základe objektívnych merateľných ukazovateľov.
  • Dôležité je pripomenúť že sme v minulom roku, znížili administratívnu záťaž, znížili korporátnu daň a výrazne tak znížili zdravotne odvody pre nízko- a stredne príjmových zamestnancov ktorých je rádovo cca 600 000.
  • Z výsledkov samotného prieskumu jasne vyplýva, že v porovnaní s minulým rokom oslovení investori vidia hospodársku situáciu, perspektívy slovenskej ekonomiky ako aj ich hospodársku situáciu v podniku lepšie v roku 2015 ako v roku 2014.
  • Celkovo vnímajú lepšie, alebo nezmenene, drvivú väčšinu oblastí sledovaných v prieskume. Za zmienku stoji viditeľný skok v plánoch zvýšiť počet zamestnancov v tomto roku.
  • Spokojnosť s daňovým zaťažením sa zlepšuje druhý rok po sebe, rovnako ako hospodarsko-politicka predvídateľnosť. Daňový systém a daňová správa si rovnako medziročne polepšili.
  • Tak ako každá ekonomika aj tá naša čelí výzvam, ktoré vidíme a netvárime sa že nie sú tu.
  • Slovensko je a zostane atraktívnou lokalitou pre investorov, súťaž s okolitými krajinami vnímame ako zdravú konkurenciu ktorá ma silný potenciál pozitívne vplývať na pokračujúce zlepšovanie sa podmienok u nás.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #investori