Ľudia v II. pilieri majú mať nižšie minimálne penzie

Parlamentný sociálny výbor v utorok schválil pozmeňujúci návrh predsedu výboru Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli.

24.03.2015 22:36 , aktualizované: 25.03.2015 07:00
debata (52)

Ľudia sporiaci si v druhom pilieri budú poberať nižší minimálny dôchodok ako penzisti spoliehajúci sa v starobe len na štátny prvý pilier. Poslanci Smeru v utorok v parlamente predstavili pozmeňujúci návrh znižujúci pripravované minimálne dôchodky o odvody zaplatené do II. piliera. Napríklad ľudia zarábajúci celý život minimálnu mzdu budú mať o 24 eur nižší minimálny dôchodok, ak sa rozhodli vstúpiť do II. piliera.

Ak by pozmeňujúci návrh neprišiel, sporitelia v II. pilieri by, naopak, boli pri prípadnej minimálnej penzii zvýhodnení oproti ľuďom spoliehajúcim sa len na štátnu Sociálnu poisťovňu. Minimálny dôchodok, o ktorom budú hlasovať poslanci, má byť od 269,5 eura mesačne.

„Predloženým pozmeňujúcim návrhom sa reaguje na možnosť vzniku morálneho hazardu v súvislosti so zavedením minimálneho dôchodku,“ povedal poslanec Smeru Ján Podmanický. Štátny dôchodkový systém tak minimálnym dôchodkom nechce sanovať prípadné straty II. piliera. Ľudia nachádzajúci sa v súkromnom dôchodkovom systéme sa totiž tiež s nikým nedelia o svoje prípadné zisky.

Konečná podoba zákona o minimálnom dôchodku je kľúčová pre rozhodovanie, či ostať, alebo vystúpiť z druhého piliera. Od 15. marca do 15. júna sa Slováci po štvrtý raz v histórii môžu rozhodnúť, či sa v starobe budú spoliehať len na štát, alebo budú v dôchodku poberať kombinovanú penziu vyplácanú štátom aj súkromnou poisťovňou. V druhom pilieri má aktuálne 1,5 milióna sporiteľov uložených viac ako 6,5 miliardy eur.

Podľa aktuálneho návrh poslancov vládneho Smeru je pre ľudí s nízkym príjmom jednoznačne nevýhodné zostať v druhom pilieri. V prípade, ak prejde pozmeňovací návrh, ľudia zarábajúci celý život na úrovni minimálnej mzdy dostanú od štátu po tridsiatich odpracovaných rokoch minimálnu penziu vo výške 269,5 eura. Ak sa sporiteľ pred desiatimi rokmi rozhodol vstúpiť do II. piliera, štátna minimálna penzia pre neho bude 245,5 eura. Na druhej strane výhodou pre ľudí nachádzajúcich sa v II. pilieri bude, že na osobnom dôchodkovom účte budú mať pri odchode do penzie nasporených približne 2¤944 eur a túto sumu si budú môcť jednorázovo vybrať. V tomto prípade sa dôchodcovi vstup do II. piliera neoplatil, ak na penzii bude žiť dlhšie ako osem rokov.

Smer nechce rovnaký minimálny dôchodok pre ľudí nachádzajúcich sa v prvom aj druhom pilieri pre vytváranie takzvaného morálneho hazardu. V prípade rovnakého minimálneho dôchodku pre všetkých ľudí by totiž prípadné straty z investovania v II. pilieri sanoval štát. Na druhej strane prípadné vysoké zisky druhého piliera by zostávali len súkromným sporiteľom. „Morálny hazard spočíva v tom, že sporitelia v druhom pilieri môžu bez obáv rizikovo investovať, keďže prípadné straty im budú vyrovnané štátnym minimálnym dôchodkom,“ upozorňoval ešte koncom minulého týždňa minister práce Ján Richter.

Rovnako vysoký bude len minimálny invalidný dôchodok. „Invalidný dôchodok sa vypláca z fondu invalidného poistenia, do ktorého platí poistenec, ktorý je sporiteľ, a zamestnávateľ, plné poistné úhrnne 6 percent z vymeriavacieho základu. Vzhľadom na uvedené nie je vecne a právne dôvodné znižovať sumu invalidného dôchodku za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení,“ napísal v pozmeňovacom návrhu Ján Podmanický.

Naopak, opozícia považuje rozdielny minimálny dôchodok pre ľudí z prvého a druhého piliera za porušenie ústavy. Podľa predchádzajúceho ministra práce Jozefa Mihála (SaS) bude porušený ústavný princíp rovnosti občanov. „Štát nemôže garantovať ľuďom rozdielnu životnú úroveň len na základe toho, či sú, alebo nie sú v druhom pilieri. Smer sa týmto spôsobom snaží vyhnať čo najviac ľudí z II. piliera,“ povedal Mihál. Ďalší opozičný poslanec vidí rozpor s ústavou aj pri dávaní minimálneho dôchodku len pre ľudí, ktorí odpracovali viac ako 30 rokov. „Som za zavedenie rovnakého minimálneho dôchodku pre všetkých ľudí bez ohľadu na to, či boli, alebo neboli v II. pilieri. Zároveň by minimálny dôchodok nemal byť priznávaný len ľuďom, ktorí odpracovali viac ako tridsať rokov a toto považujem za diskrimináciu,“ uviedol poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ).

Odborári minimálny dôchodok podporujú. „Z nášho pohľadu má minimálny dôchodok pomôcť hlavne súčasným dôchodcom žijúcim často v biednych podmienkach,“ povedal viceprezident Konfederácie odborových zväzov Slavomír Manga. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat žije na Slovensku v chudobe človek s príjmom do 337 eur za mesiac. „Práve minimálny dôchodok má státisícom penzistov pomôcť získať príjem nad hranicou chudoby,“ pokračoval Manga. Sociálna poisťovňa ku koncu minulého roka evidovala 296-tisíc dôchodcov s mesačnou penziou ako 350 eur za mesiac. Od júla tohto roka všetci dôchodcovia, ktorí odpracovali minimálne 30 rokov a platili sociálne odvody, majú mať nárok na minimálnu štátnu penziu 269,5 eura. Teda sumu predstavujúcu 1,36-násobok životného minima. Zároveň čím viac rokov dôchodcovia odpracovali, tým vyššiu minimálnu penziu získajú a po 45 odpracovaných rokoch je štátny minimálny dôchodok 340,80 eura, čo predstavuje 1,72-násobok životného minima.

Počas štvrtého otvorenia druhého piliera vystúpi zo systému súkromného sporenia podľa analýzy ministerstva financií 85-tisíc ľudí. Naplnenie tohto scenára prinesie do štátnej pokladnice 312 miliónov eur. Druhý pilier bol naposledy otvorený pred dvoma rokmi, keď zo systému vystúpilo 90-tisíc ľudí. Otvorenie vtedy prinieslo do štátnej pokladnice úspory v rozsahu 250 miliónov eur. To je historicky najvyššia suma, ktorá prekonala prvé aj druhé otvorenie II. piliera, keď do štátnej pokladnice pritieklo 241 miliónov eur a z piliera vystúpilo vyše 170-tisíc sporiteľov.

Súčasné otvorenie môže byť najdramatickejšie, keďže ľudia sú v tomto roku po prvý raz v histórii druhého piliera konfrontovaní s nízkymi súkromnými dôchodkami, ktoré momentálne nedokážu konkurovať štátnym penziám.

V prípade ľudí zarábajúcich nad minimálnu mzdu je totiž krátenie štátnej penzie o sumu odvedenú do II. piliera úplne bežným javom. Napríklad človek zarábajúci 1,3-násobok priemernej mzdy, čo je hrubý plat na úrovni 1¤115 eur za mesiac, bez II. piliera dostane štátnu penziu vo výške 542 eur. Vstup do druhého piliera štátnu penziu automaticky znižuje na 484 eur za mesiac. Na druhej strane má človek za dôchodkové odvody posielané do II. piliera ušetrenú sumu vo výške 9¤568 eur. Za tieto peniaze si môže od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok napríklad vo výške 27 eur. Kombinovaný dôchodok z prvého a druhého piliera tak bude 511 eur za mesiac. V prípade takto zarábajúceho človeka tak strata na vstupe do II. piliera aktuálne predstavuje 31 eur za mesiac.

Na druhej strane odborníci dlhodobo upozorňujú, že vláda dlhodobo neudrží súčasnú výšku štátnych penzií. „Takzvaný demografický problém spôsobí, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ uzavrel ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. V budúcnosti si tak štát bude môcť podľa analytika dovoliť všetkým dôchodcom vyplácať len jeden približne rovnako vysoký dôchodok.

Článok z agentúry sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier