Ukrajina prestane od apríla kupovať plyn z Ruska

Ukrajina prestane od 1. apríla odoberať zemný plyn z Ruska. Povedal to v pondelok ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn.

23.03.2015 13:37
debata (244)

Kyjev sa podľa neho po zime bez ruského plynu zaobíde. Demčyšyn už krátko po piatkových rokovaniach so svojim ruským náprotivkom Alexandrom Novakom v Bruseli Rusku odkázal, že bude musieť Kyjevu svoje dodávky zemného plynu výrazne zlacniť, ak chce konkurovať zvýšenému ukrajinskému dovozu z Európskej únie.

„V tejto chvíli nemusíme kupovať plyn od Ruska. Jednoducho ho kupovať prestaneme,“ povedal minister podľa agentúry Reuters.

Na konci marca vyprší platnosť zimnej dohody o dodávkach ruského plynu Ukrajine a obe strany začali v piatok s účasťou Európskej komisie rokovať o kontrakte na druhý a tretí štvrťrok. V piatok sa vyjednávači na ničom konkrétnom nedohodli a rokovania majú pokračovať v polovici apríla v Berlíne.

Ruský minister Alexandr Novak prišiel na rokovania s návrhom zvýšiť Kyjevu cenu za plyn oproti zimnej provizórnej dohode o šesť percent na 348 dolárov za tisíc metrov kubických. Dodal ale, že Moskva bude uvažovať o zľave.

Rusko chápe, že ak chce byť schopné sa svojím plynom konkurovať, musí ísť s cenou výrazne dole, povedal Demčyšyn po rokovaní. Podľa neho by sa „rozumná cena“ pre druhý štvrťrok mohla pohybovať medzi 240 a 250 dolármi a v ďalšom kvartáli by mohla ešte klesnúť vzhľadom na prepad svetových cien ropy, na ktoré bývajú zmluvnej ceny plynu s časovým oneskorením Vytvoria.

Ukrajinskú pozíciu podľa ministra posilňuje zvýšený dovoz z EU prostredníctvom spätných tokov v plynovodoch. Spotreba plynu v krajine tiež po zime výrazne klesá.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn pre spor o cenu a pre dlhy, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúci ruské dodávky. Zásobovanie Moskva obnovila až vďaka októbrovej dohode o „zimnom cenovom balíku“, ktorú sprostredkovala EÚ.

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina