Juncker: Teraz je správny čas na štrukturálne reformy

Lacné euro, lacná ropa a nízke úrokové sadzby sú podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera jedinečnou príležitosťou na to, aby krajiny EÚ konečne naštartovali potrebné štrukturálne reformy.

21.03.2015 10:52
debata (6)

Juncker to povedal v piatok novinárom na tlačovej konferencii na záver dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa zaoberal aj hospodárskou situáciou únie.

„Obnova je doteraz prevažne cyklická,“ upozornil Juncker. Ak terajšie obdobie štáty dvadsaťosmičky nevyužijú, je podľa neho pomerne ľahké skĺznuť späť do menej priaznivej situácie. K reformám únijné krajiny vyzval tiež šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Únie a krajiny platiace jednotou menou sa vlani po kríze vrátili k hospodárskemu rastu, štatistiky však ukazujú len veľmi triezve čísla a stále len malú konkurencieschop­nosť ekonomík mnohých členov dvadsaťosmičky.

Prispieť k rastu a tvorbe pracovných miest má okrem iného Junckerov plán na podporu investícií, ktorého súčasťou je teraz vznikajúci Európsky fond strategických investícií.

„Ekonomický výhľad Európskej únie sa zlepšil. Pozitívne to ovplyvnil pokles cien ropy, ale aj menová politika ECB, najmä v oblasti kvantitatívneho uvoľňovania,“ komentoval vývoj na svojej tlačovej konferencii český premiér Bohuslav Sobotka.

Vylepšenie situácia je podľa neho dobrá správa aj pre Česko, pretože asi 80 percent českého exportu mieri do eurozóny. „Pevne verím, že tento optimizmus nepokazia ani vonkajšie bezpečnostné riziká, ani diskusia s Gréckom,“ dodal.

Na summite Sobotka spolu so slovenským premiérom Robertom Ficom tiež zdôraznili, že európskej ekonomike prospeje, ak sa krajinám podarí čo najlepšie dočerpať peniaze z európskych štrukturálnych fondov.

„Máme otvorené verejné obstarávanie, súvisí to s rastom celej EÚ,“ poznamenal. Európske inštitúcie požiadal o pomoc, aby krajiny mohli dočerpať čo najviac prostriedkov.

Členské krajiny EÚ v piatok na summite podporili únijnú exekutívu v jej snahe dokončiť ešte v tomto roku vyjednávaní so Spojenými štátmi o zmluve o voľnom obchode známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP).

„Podporujeme rýchle pokračovanie rokovaní o zmluve,“ vyhlásil tiež Sobotka. Praha podľa neho presadzuje čo najväčšiu transparentnosť, teda zverejňovanie informácií o priebehu rokovaní. Kladie dôraz na ochranu spotrebiteľa a uchovanie sociálnych štandardov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna