Fínsko môže prísť o najvyšší rating od agentúry Fitch

Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Fínska na negatívny, čo znamená, že by rating mohla v najbližších mesiacoch znížiť. Svoje rozhodnutie odôvodnila slabým výhľadom ekonomického rastu. Fínsko je jednou z mála členských krajín eurozóny, ktorá má najvyšší rating AAA.

21.03.2015 07:42
debata (2)

Fínska ekonomika klesla tri roky po sebe a očakáva sa, že v najbližších niekoľkých rokoch bude rásť len pomaly. Vládna koalícia urobila len malý pokrok v ekonomických reformách, ktoré majú znížiť dlh.

Ekonomický rast krajiny sa ešte stále nevrátil na úroveň z roku 2008, teda do obdobia pred začiatkom krízy. Môže za to pokles vývozu pre krízu v eurozóne, ťažkosti v odvetví mobilných telefónov a papierenskom priemysle aj kríza na Ukrajine, ktorá zhoršila vzťahy medzi Západom a Ruskom, jedným z hlavných fínskych vývozných trhov.

„Kombinácia štrukturálneho poklesu kľúčových priemyselných sektorov a ubúdajúca pracovná sila viedli k prudkému zníženiu rastu produktivity a odhadu potenciálneho ekonomického rastu,“ uviedli analytici Fitch vo vyhlásení.

Rating Fínsku z najvyššej možnej známky už vlani v októbri znížila agentúra Standard & Poor's. U tej má Fínsko teraz známku AA+, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Fínsko