S&P zvýšila Maďarom rating, presvedčili rastom ekonomiky

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Maďarska o jednu priečku na BB+.

21.03.2015 07:35
debata (2)

Vo svojej piatkovej správe agentúra poukázala najmä na zlepšený výhľad ekonomického rastu, ktorý bol vlani v Maďarsku najrýchlejší od roku 2006. Ide o prvé zlepšenie úverového ratingu krajiny od série jeho degradácií v roku 2011, uviedla agentúra Reuters.

Známka BB+ je stále v takzvanej špekulatívnej kategórii, to znamená, že do maďarských štátnych cenných papierov nemôžu investovať niektoré skupiny investorov. Je už ale len jednu priečku pod prvou „investičnou“ kategóriou BBB-. Výhľad ratingu ponechala S&P stabilný.

Agentúra teraz očakáva, že maďarská ekonomika porastie v rokoch 2015 až 2017 priemerným tempom 2,5 percenta. Doteraz S&P odhadovala maďarský rast o zhruba dve percentá.

Vlani v novembri konkurenčná agentúra Moody's zlepšila vďaka zosilnenému rastu výhľad úverového ratingu Maďarska na „stabilný“ z doterajšieho hodnotenia „negatívny“, ktorým naznačovala možnosť zhoršenia známky. Takisto ako Moody's aj ďalšia agentúra Fitch hodnotí maďarský štát známkami, ktoré sú jednu priečku pod investičnou kategóriou. Maďarsko je najzadlženejšia krajina strednej Európy, čo dlhodobo podkopáva jeho pozíciu u investorov.

Maďarská ekonomika vlani vzrástla o 3,6 percenta a bola jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík celej Európskej únie. Maďarská centrálna banka v piatok zvýšila odhad rastu pre tento rok na viac ako tri percentá z doterajšej prognózy 2,3 percenta.

Úverový rating investorom ukazuje, aká je pravdepodobnosť splácanie úverov hodnotenou krajinou alebo firmou. Zlepšenie ratingu môže príslušnému dlžníkovi znížiť náklady na nové úvery.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Maďarsko #Standard & Poor's