Cukru je na trhu dosť, ceny dosahujú dno

Klesajúce ceny cukru nezastavili rast slovenskej produkcie bieleho zlata. Domáce cukrovary v roku 2014 vyprodukovali až o dvadsať percent cukru viac ako v roku 2013.

18.03.2015 15:00
debata (6)

Prebytok produkcie cukru na trhu a nižšia cena cukru, ktorá napríklad na burze Intercontinental Exchange poklesla v piatok na najnižšiu úroveň od roku 2009, nespôsobuje problémy len producentom v Brazílii, kde ich skrachovalo už desať percent. V sektore majú starosti aj na Slovensku.

„V najbližších troch rokoch sa podľa mňa rozhodne o tom, ktoré cukrovary tu prežijú. Nielen v Brazílii, Argentíne, ale aj v Európskej únii. Pretože tu prebieha učebnicová obchodná vojna medzi jednotlivými spracovateľmi, výrobcami cukru. Keďže sme v európskom deformovanom prostredí, nerozhodne ten, kto je lepší, ale rozhodnú politici,“ myslí si Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy.

„Na rozdiel od Nemcov a Rakúšanov nemáme dotovanú červenú naftu. Červená nafta na mojom 1 550 hektárovom pozemku činí zvýšené náklady 20 až 25-tisíc eur ročne. Nemáme podporu poisteného, na rozdiel od väčšiny európskych krajín. Platíme daň z pozemkov. Toto sú všetko výdavky, ktoré nás zaťažujú a ktorými sme hendikepovaní oproti ostatným krajinám,“ dodáva Kovács.

Cukrovarníctvu nehrá do karát spotreba cukru, ktorá z roka na rok klesá. Podľa štatistických údajov klesla u nás za ostatných dvadsaťtri rokov až o vyše desať kíl ročne na obyvateľa. Ak ešte v roku 1990 spotreboval v priemere jeden obyvateľ takmer 42 kíl cukru ročne, v minulom roku to bolo približne 31 kíl. Celosvetovo však spotreba komodity rastie najmä pre rast populácie.

V najbližšom období navyše sektor trhu s cukrom čaká náročné obdobie, ktoré má vyvrcholiť zrušením kvót medzi budúcim rokom a rokom 2017. V súčasnosti má totiž každý štát v Európe pridelenú kvótu na výrobu cukru. „V súčasnosti je stanovená základná cena cukrovej repy na 26 eur 29 centov, ktorá je garantovaná pre pestovateľa. Čo sa týka budúcnosti, trh sa bude liberalizovať, tým pádom bude závisieť od ponuky a dopytu. Určitá ochrana tu však bude existovať. Zmluvy medzi pestovateľmi a spracovateľmi cukrovej repy sú veľmi dôležité,“ hovorí Dušan Janíček, podpredseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Petr Habiger, analytik spoločnosti Colosseum, predpokladá, že cena komodity v Európskej únii môže aj naďalej klesať. „Pre uvoľnené kvóty sa dá predpokladať, že produkcia ďalej porastie. Ceny by tak postupne mohli klesať celý tento rok až do novej úrody,“ vysvetľuje Habiger.

O nadprodukcii v Európe hovorí aj Robert Kovács, ktorý ju vníma ako dôsledok plánovanej zmeny systému. „V Rakúsku, Taliansku prekročili kvóty, zaplatili pokutu, aby si vytvorili pozíciu pre ďalší vývoj. Podobne sme sa však zachovali aj my,“ dodáva Kovács.

Predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič už pokles cien neočakáva. „Napriek tomu, že medzi rokmi 2014 a 2015 bude svetová produkcia vyššia ako výroba, zásoby cukru zo starších kampaní pretrvávajú, majú vplyv na cenu, ale predpokladáme, že už v tomto roku sa tieto staré produkty spotrebujú a cena by mala začať stúpať na svetovom trhu,“ myslí si Abelovič. Oblasť cukrovarníctva priamo a nepriamo zamestnáva na Slovensku 3-tisíc ľudí. Cukor vyrobený na Slovensku sa exportuje napríklad do Tadžikistanu, Izraela či Mongolska.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #cukor