Prvý aj druhý pilier majú svoje riziká

Najväčším rizikom čisto štátnych penzií je stále klesajúci počet pracujúcich. V problémovom roku 2060 budú jedného penzistu platiť dôchodkové odvody od 0,74 zamestnanca. Pre súkromné dôchodky je zas rizikom vysoká inflácia znehodnocujúca euro o viac ako dve percentá za rok.

16.03.2015 12:00
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
debata (10)

Tri súkromné poisťovne totiž na Slovensku ponúkajú len takzvané indexované dôchodky, ktoré sa každý rok zvyšujú presne o dve percentá, čo je Európskou centrálnou bankou stanovená optimálna výška inflácie pre celú eurozónu.

Pre spustené tlačenie peňazí môže byť v budúcnosti oveľa rýchlejší rast cien ako dve percentá za rok. Od začiatku marca Európska centrálna banka každý mesiac vytlačí nových 60 miliárd eur do ekonomík 19 krajín používajúcich spoločnú menu euro. Rotačky na peniaze budú bežať až do konca septembra 2016, čo prinesie viac ako 1,1 bilióna nových eur. Na jednej strane lacné peniaze naštartujú slabú európsku ekonomiku, na druhej ohrozujú výšku úspor a dôchodkov z druhého piliera.

Aj na Slovenku majú ľudia skúsenosti s tým, ako rýchlo znehodnocuje vysoká inflácia hodnotu peňazí. Dnes potrebuje človek 274 eur na to, aby si mohol urobiť rovnaký nákup ako roku 1994, keď v obchode nechal v prepočte len 100 eur. Ak si dnes zákazník môže v obchode za 27 eur kúpiť 27 litrov plnotučného mlieka, o 10 rokov môže rovnaká suma stačiť na 20 litrov. Ak by eurozónu pre tlačenie peňazí zasiahla vysoká vlna inflácie, táto suma bude stačiť len na pár litrov mlieka.

Pre súkromné poisťovne je ponuka dôchodkov zvyšovaných o infláciu príliš veľký rizikom. "Keďže infláciu na 20 rokov dopredu nedokáže reálne odhadnúť nikto, dôchodok je vypočítaný s pevne stanoveným každoročným zvyšovaním,“ uviedla Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union. Na druhej strane štátne penzie si s vysokou infláciou dokážu poradiť, keďže rýchly rast cien spôsobuje prudký rast platov zamestnaných ľudí, ktorí zároveň odvádzajú vyššie odvody do priebežného systému.

Druhý pilier sa skladá z dvoch fáz. Počas prvej si pracujúci človek odkladá peniaze na súkromnom účte v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. V druhej fáze si pri odchode do penzie kúpi doživotný dôchodok od súkromnej poisťovne. V starobe tak ľudia nachádzajúci sa v druhom pilieri poberajú kombinovanú penziu vyplácanú štátom aj súkromnou poisťovňou. "Systém starobného dôchodkového sporenia je v súčasnosti stabilizovaný a dosahuje veľmi slušné výnosy. Za posledných dvanásť mesiacov dosiahli garantované fondy zhodnotenie na úrovni 3,52 percenta a negarantované fondy 15,1 percenta,“ uzavrel Stanislav Žofčák, predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

Zároveň sú úspory počas prvej fázy sporenia osobným majetkom sporiteľa a je ich možné dediť. V druhej fáze sa po kúpe doživotného súkromného dôchodku mení aj systém dedenia. Po nástupe do penzie totiž súkromný dôchodok zaručuje dedenie len počas prvých siedmich rokov poberania penzie. Systém funguje tak, že ak dôchodca zomrie napríklad dva roky po nástupe do penzie, tak dedičia dostanú vyplatené všetky penzie za zvyšných päť rokov. V prípade smrti po siedmich rokoch poberania dôchodku dedičia nezískajú z druhého piliera žiadne peniaze.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier