Euro rovné doláru

Pre Slovákov už nie sú natoľko výhodné nákupy za hranicami, zdražela elektronika, prestal lacnieť benzín, odložilo sa zlacňovanie plynu, zdraželi pobyty európskych študentov v USA, ale výrazne pribudlo aj pracovných príležitostí a môžu rásť platy. Za všetky tieto okolnosti môže aj aktuálne mimoriadne slabé euro.

13.03.2015 12:00
debata (117)
zväčšiť
dolár, euro, graf

Naša mena je najslabšia za 12 rokov a nečakane rýchlo sa priblížila k doláru. Kým pred rokom bol kurz ešte 1,40 dolára za jedno euro, teraz je 1,06 a podľa analytikov onedlho bude jedno euro rovné americkému doláru.

Európski exportéri sa tešia, keďže ich produkcia v cudzine zlacnela, a môžu tak zvyšovať produkciu, prijímať viac ľudí či zvyšovať platy. Odrazom toho je nárast výroby automobiliek na Slovensku a nároky odborárov na štedrý rast platov až o 8 percent.

Na druhej strane dovoz tovarov a služieb z dolárových destinácií zdražel, čo napríklad znamená aj drahšie dovolenky pre Slovákov v Turecku aj Egypte. Iné dovolenkové destinácie ako Chorvátsko či Španielsko na tom môžu získať. O to viac, že analytici očakávajú, že v priebehu niekoľkých mesiacov by mohol byť kurz dolára oproti euru jedna k jednej.

„Táto úroveň je už príliš blízko a je takisto zahrnutá do väčšiny očakávaní. Trend je silný. Myslím, že keby sa urobil prieskum medzi analytikmi, či bude v blízkej dobe kurz 1:1, tak väčšina odpovie kladne. Tu sa dostávame do situácie, že ak by k tomu nedošlo, bolo by to prekvapením,“ myslí si Jaroslav Brzoň, investičný stratég spoločnosti Best Buy Investment.

Vlnu oslabovania meny spustilo pondelňajšie pumpovanie peňazí do európskej ekonomiky. Pre krajiny platiace eurom vrátane Slovenska začala od pondelka Európska centrálna banka tlačiť 60 miliárd eur mesačne. Celkovo by sa tak na trh malo dostať do septembra 2016 vyše 1,1 bilióna nových eur, ktoré majú v eurozóne podporiť hospodársky rast a zastaviť pokles cien.

„Znamená to aj menej atraktívnu nákupnú cezhraničnú turistiku. Po oznámení začatia kvantitatívneho uvoľňovania v eurozóne sa totiž meny okolitých krajín voči euru vrátili na pôvodné, silnejšie úrovne,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Priemysel si polepší

Slabé euro však môže tlačiť na ceny dovážaných výrobkov. Najviac sa to môže prejaviť na cene pohonných látok. Ropa sa kupuje v dolároch, no ak oslabuje euro, jej eurová hodnota sa zvyšuje. Naopak, ak má niekto dolárové úspory, ich hodnota sa zvýši.

„Oslabujúce euro má víťazov a aj porazených. Víťazi sú exportéri, ktorým sa zvyšuje konkurencieschop­nosť na trhoch mimo eurozóny, porazení sú, naopak, importéri, pre ktorých sa predražia importy. A to predovšetkým ropy a niektorých ďalších surovín, ktoré sa v eurozóne ťažia len v malom množstve. Pre konkurencieschop­nejšie ekonomiky v eurozóne, kam patrí aj Slovensko, slabšie euro môže mať mierne stimulačný efekt, ale nemyslím si, že to bude citeľnejšie,“ komentuje analytik X–Trade Brokers Kamil Boros.

Slabé euro pomáha priemyslu. Napríklad aj automobilke Volkswagen. Eurozóna je jej najväčším trhom, no medzi jej najvýznamnejšie trhy patria aj krajiny, ktoré neplatia eurom, ako je Čína, USA či Veľká Británia.

„Pre exportne orientované spoločnosti ako Volkswagen, kde 99,7 percenta našej produkcie smeruje zo Slovenska na export, je vo všeobecnosti výhodnejší slabší výmenný kurz eura,“ povedal hovorca Volkswagenu Vladimír Machalík.

Slovenský priemysel, kde je zamestnaná štvrtina všetkých pracujúcich ľudí na Slovensku, sa pritom výraznejšie zotavuje už od konca minulého roka. Už najnovšia revízia čísel priemyslu na konci minulého roka aj januárové čísla naznačujú, že slovenský priemysel nastupuje na predkrízový rastový trend.

„Pozitívne správy, ktoré prinášajú domáce aj európske indikátory sentimentu v priemysle ukazujú, že by to mohol byť len začiatok relatívne robustnejšieho oživenia priemyslu v tomto roku. Ten by sa mal niesť na pozitívnej vlne prichádzajúcej zo slabšieho eura, ktoré by malo podporiť európske exporty do neeurových krajín, ale aj zotavujúceho sa spotrebiteľského dopytu v Európe,“ poznamenáva Koršňák.

Podľa Štatistického úradu SR sa podarilo v prvom mesiaci roka zvýšiť priemyselnú produkciu o 2,4 percenta medziročne. „Na dosahovanie trvalo vyššieho rastu produkcie sú však potrebné dodatočné investície, ktoré zvýšia výrobné kapacity. Nárast investícií v 3. aj 4. kvartáli minulého roka dodávajú mierny optimizmus, keď investície v priemere rástli o 7,2 percenta,“ vysvetľuje analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Podporiť nielen slovenský priemysel by mali v najbližšom období aj peniaze z tzv. Junkcerovho balíčka, cez ktorý chce Brusel v najbližších troch rokoch napumpovať do investícií v členských štátoch EÚ až 315 miliárd eur.

Elektronika opäť zdražie

Oslabovanie eura by však so sebou malo priniesť v priebehu niekoľkých mesiacov najmä zdražovanie elektroniky. Analytici však upozorňujú na fakt, že sa to netýka len výrobkov, ktoré k nám prídu spoza veľkej mláky. Väčšina spotrebnej elektroniky dovážaná na Slovensko sa totiž vyrába mimo Európskej únie, ale je obchodovaná v dolároch. Napríklad komponenty na výrobu televízorov či iných elektronických výrobkov sa dovážajú najmä z Ázie, kde sa obchoduje práve v dolároch.

„Najväčšia vlna zdražovania nastala v minulom roku. Vtedy išlo napríklad pri notebookoch až o 20–percentný rozdiel v cenách novo nakupovaných modelov. Teraz neočakávame taký razantný nárast. Malo by ísť o zmenu zhruba vo výške 5 percent,“ hovorí marketingová manažérka spoločnosti Datart, ktorá predáva elektroniku.

„Silný dolár je celosvetový trend. Od júla 2014 posilnil index amerického dolára oproti košu svetových mien z hodnoty 81 na 100 bodov, na ktorej sa naposledy nachádzal v apríli 2003,“ dopĺňa Brzoň. Vyššie ceny za elektroniku ohlasujú viaceré spoločnosti.

„Ceny na trhu sa skokovo menia a aktuálny kurz dolára bude mať skôr či neskôr dopad na predajné ceny jednotlivých tovarov v závislosti od toho, ako rýchlo sa vypredá tovar nakúpený za pôvodné ceny,“ odkázal zase František Vámoši zo spoločnosti Nay.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna