Portugalský premiér roky zabúdal platiť dane a odvody

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho, ktorý sa v týchto dňoch ocitol pod paľbou ostrej kritiky médií za váhavosť pri platení daní a tiež sociálneho a zdravotného poistenia, sa priznal k "chybám minulosti", ale zároveň uistil, že situáciu už napravil. Informovala o tom agentúra AFP.

12.03.2015 07:30
debata (1)

„Môžem ubezpečiť celú krajinu, že som napravil svoju situáciu. Nezískal som žiadnu výhodu od štátu alebo zo sociálneho zabezpečenia,“ povedal Coelho v parlamente v odpovedi na opakované otázky členov opozície.

Jeho prejav prerušili dvakrát ľudia z galérie pre návštevníkov, ktorí skandovali, aby rezignoval. Potom ich vyviedla ochranka.

Médiá na konci februára informovali, že Coelho neplatil poistné správe sociálneho zabezpečenia počas piatich rokov, teda v rokoch 1999 až 2004, kedy bol poradcom vzdelávacej spoločnosti Tecnoforma. Pod tlakom médií si vyžiadal výpis dlhu, ktorý sa mu zvýšil o úroky na celkových takmer 3000 eur. Vo februári ho zaplatil.

Lenže tlač prišla aj s informáciami, že daňová správa sa tiež potýkala s Coelhovou pomalosťou. V rokoch 2003 až 2007 mu päťkrát dopočítávala dlžnú daň, u ktorej len na penále doplácal 6000 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Portugalsko