Nástup štvrtého mobilného operátora pribrzdil súd

Predbežné opatrenie bratislavského súdu, vydané na návrh Orangeu, skomplikovalo vstup na trh štvrtému operátorovi, nováčikovi Swan.

11.03.2015 20:00 , aktualizované: 12.03.2015 07:00
Swan Foto: ,
Štvrtý mobilný operátor Swan pre verdikt súdu nemôže využívať siete konkurenčného Orangeu.
debata (9)

Spoločnosť Swan tak najnovšie nemôže využívať národný roaming od Orangeu. Swan potrebuje sprístupniť národný roaming od jedného z tradičných operátorov preto, aby sa s ním dalo telefonovať na celom území krajiny a nielen tam, kde má nováčik vybudovanú vlastnú mobilnú sieť. Národný roaming mali pritom Swanu konkurenční operátori sprístupniť podľa nariadenia Telekomunikačného úradu vtedy, ak operátor pokryje 20 percent slovenskej populácie. Túto podmienku Swan splnil.

Plnohodnotný nástup štvrtého operátora by pre ľudí znamenal pohyb cien za hovory, SMS a MMS správy či prenos dát smerom dole. "Povinnosť poskytnúť spoločnosti Swan národný roaming je podmienená splnením určitých podmienok. Ide o podmienky, ktoré slúžia na preukázanie skutočného zámeru spoločnosti ako majiteľa licencie pôsobiť na mobilnom trhu ako štandardný mobilný operátor,“ vraví Alexandra Piskunová, hovorkyňa Orangeu.

Orange žiadal o predbežné opatrenie z dôvodu, že jeho mobilná sieť v súčasnosti nie je pripravená na poskytovanie služieb dvoma mobilnými operátormi a v prípade zlyhania siete by Orange mohol utrpieť na povesti. "Hrozbám by bolo možné predísť iba vykonaním rozsiahlych technických opatrení. Opatrenia by si vyžiadali investíciu presahujúcu sumu 1,6 milióna eur,“ píše sa v návrhu Orangeu na predbežné opatrenie, ktoré má Pravda k dispozícii. Držiteľ licencie má pritom povinnosť poskytnúť záujemcom do konca roka 2018 národný roaming na siete používajúce frekvencie z pásiem 900 a 1¤800 MHz. Mobilným operátorom pre nesprístupnenie roamingu hrozí v krajnom prípade aj odobratie licencie.

„Predbežné opatrenie vydané na návrh nášho konkurenta je ďalším z dôkazov vyhýbania sa jeho povinnosti spolupracovať. Na zdržiavanie spustenia národného roamingu zo strany veľkých operátorov už v súčasnosti dopláca každý, kto má záujem o najnovšie telekomunikačné služby,“ povedal pre Pravdu Juraj Ondriš, predseda predstavenstva Swan.

Licenciu získal Swan v elektronickej aukcii za 6,6 milióna eur a ešte vlani plánoval, že ju využije na spustenie vlastnej siete v septembri 2014. Keďže súčasní operátori sa neponáhľajú so sprístupnením svojich mobilných sietí pre novú konkurenciu, Swan chce spustiť mobilné 4G služby aspoň vo väčších slovenských mestách, kde už má vybudované vlastné pokrytie.

Na slovenský trh naposledy vstúpila konkurencia medzi mobilných operátorov v podobe O2 na začiatku roka 2007. Tretí operátor začal však využívať služby národného roamingu od Slovak Telekomu do šiestich mesiacov od získania licencie. Swan nemá uzatvorenú zmluvu ani po 14 mesiacoch.

„Spoločnosť Swan niekoľkokrát ohlásila spustenie predaja svojich služieb, ktoré však do dnešného dňa nemožno kúpiť. Swan nezverejnil dostatočné detaily, či si povinnosti vybudovať pokrytie vlastnou sieťou aspoň v rozsahu 20 % populácie a zároveň povinnosť operátora poskytovať v tejto sieti mobilný internet s minimálnou prenosovou rýchlosťou danou licenciou splnil,“ zdôvodňuje Piskunová, prečo má Orange pochybnosti o tom, či Swan má naozaj záujem fungovať a investovať.

Zároveň dodáva, že napriek predbežnému opatreniu so Swanom pokračujú v rokovaní o národnom roamingu. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb však vo svojom rozhodnutí z januára tohto roka potvrdil, že Swan k 10. 12. 2014 splnil podmienku pokrytia 20 percent obyvateľstva krajiny.

„Keďže naším zámerom je priniesť na Slovensko nové služby a technológie cenovo dostupné všetkým, od začiatku projektu sme boli pripravení na umelo vytvorené prekážky zo strany veľkých nadnárodných korporácií,“ hovorí Ondriš.

Cesta 4. mobilného operátora

  • december 2013 – vydanie povolenia pre Swan
  • január 2014 – prvé stretnutie Swanu s konkurenciou kvôli národnému roamingu
  • september 2014 – Trnava pokrytá LTE
  • november 2014 – Swan podáva na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií návrh na riešenie sporu medzi podnikmi – tradiční operátori stále neposkytli službu národného roamingu
  • december 2014 – Swan spĺňa podmienku dosiahnutia pokrytia 20 % obyvateľstva krajiny
  • február 2015 – Orange žiada súd o vydanie predbežného opatrenia – súd ho vydáva a Swan sa musí zdržať prístupu do siete Orange
  • 10. marec 2015 – ústne pojednávanie na úrade, ktorý má do 25. 3. rozhodnúť o spore medzi podnikmi
  • 12. marec 2015 – Swan oznámi, že chce zatiaľ predávať mobilné 4G služby, signál nebude na celom území

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Swan