Štát chce za Gabčíkovo 350 miliónov

Štát už má vyčíslené, koľko bude žiadať od sprivatizovaných Slovenských elektrární ako odškodnenie za prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vláda trvá na odškodnení na základe toho, že Krajský súd v Bratislave v pondelok označil zmluvu o prevádzkovaní gabčíkovskej elektrárne, ktorá upravovala vzťahy od roku 2006, za neplatnú.

10.03.2015 15:06 , aktualizované: 20:28
Robert Fico Foto: ,
Budeme diskutovať o privatizácii Slovenských elektrární, povedal v utorok v parlamente premiér
debata (142)

Premiér Robert Fico v parlamente v utorok ohlásil, že elektrárne od roku 2006 získali z Gabčíkova 350 miliónov eur. Štát od nájomnej zmluvy odstúpil a od v utorka elektráreň prevádzkuje cez štátnu Vodhospodársku výstavbu.

Elektrárne poberali 35 percent tržieb z elektriny vyrobenej v gabčíkovskej elektrárne. V roku 2006 taliansky Enel za kúpu 66 percent akcií elektrárne zaplatil 839 miliónov eur a získal aj nárok na prevádzkovanie Gabčíkova. „Kúpna cena 839 miliónov eur v porovnaní s len tržbami 350 miliónov eur z Gabčíkova poukazuje na to, aké to bolo morbídne, keď sa elektrárne predávali,“ povedal Fico. Náklady sú pri Gabčíkove v pomere k tržbám podľa Fica asi na úrovni 8 až 9 percent.

Všetkých šesťdesiatdva zamestnancov v gabčíkovskej elektrárni by si malo udržať pracovné miesta, chceme, naopak, prijať ďalších ľudí. Aj takto vidí situáciu šéf Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár. "Odpojili sme riadenie elektrárne Enelu a začali sme ovládať celú elektráreň z Gabčíkova. Začali sme to priamo obsluhovať. Môžeme povedať, že Vodohospodárska výstavba vyrába elektrickú energiu na 21 turbogenerá­toroch, inštalovaný výkon 818 megawat, " hovorí Lazár. Vodohospodárska výstavba zároveň nahlásila výrobu a už obchodovala s komoditou na burze.

Elektrárne sa chcú brániť

„Tržby, odkedy to prevádzkovali Slovenské elektrárne, boli 350 miliónov eur, " prezrádza Lazár, s tým, že spoločnosť priebežne žalovali už každý rok. "Požiadame ich ako slušná štátna spoločnosť písomne. Vzhľadom na naše skúsenosti,“ dodáva Lazár. „Slovenské elektrárne, tak ako doposiaľ, budú postupovať s cieľom chrániť práva a oprávnené záujmy spoločnosti v súdnych konaniach. Vzhľadom na to, že rozsudok Krajského súdu ešte nebol doručený, je akékoľvek vyjadrenie predčasné,“ reaguje Jana Burdová, hovorkyňa Slovenských elektrární.

Opoziční poslanci chceli na vystúpenie premiéra reagovať, ale predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) to neumožnil s tým, že ani na príležitostné vystúpenia prezidenta sa v parlamente nereaguje. Napokon poslanci schválili návrh poslanca Mikuláša Dzurindu, aby vláda predložila do Národnej rady správu o prevzatí gabčíkovskej elektrárne a k nej sa diskutovalo. Dzurinda označil premiérove slová k privatizácii za „boľševické“ hodnotenie.

V roku 2006 sa gabčíkovská elektráreň pred privatizáciou Slovenských elektrární (SE) presunula na štátnu Vodohospodársku výstavbu (VVB). Zachoval sa pomer delenia tržieb za elektrinu v pomere 65:35 v prospech VVB. Gabčíkovo však muselo byť podľa zmluvy o výstavbe vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros medzi Slovenskom a Maďarskom z roku 1977 v majetku štátu. Štát zároveň dal elektrárňam gabčíkovskú elektráreň do dlhodobého prenájmu. V decembri vláda rozhodla, že zmluvu vypovedá, a k 10. marcu od nej odstúpila.

Zhodou okolností v pondelok 9. marca krajský súd rozhodol dlhoročný spor o platnosť nájomnej zmluvy. Kontrakt zrušil s odôvodnením, že zmluva o prevádzke bola uzavretá v rozpore s vtedy platným zákonom o verejnom obstarávaní.

Verdikt bude po doručení obom stranám platný s tým, že je proti nemu možné podať mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd. Dovolanie elektrárne podať chcú.

Dve trestné stíhania

Premiér Fico na jednej strane tvrdí, že verdikt súdu dáva priestor na odškodnenie za tržby, ktoré elektrárne od roku 2006 inkasovali. Na druhej strane je otázne, či by potom štát nemal zaplatiť náklady, ktoré elektrárne v súvislosti s Gabčíkovom mali. Tiež je otázne, kto by mal gabčíkovskú elektráreň vlastniť, ak nájomná zmluva neplatí. Dohoda o usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov ku gabčíkovskej elektrárni z marca 2006, podľa ktorej majetok elektrárne prešiel zo SE na VVB, hovorí o účinnosti v prípade „uzatvorenia zmluvy o prevádzkovaní Vodnej elektrárne Gabčíkovo“. Zmluva síce uzatvorená bola, ale podľa súdu v rozpore s vtedajším zákonom o verejnom obstarávaní. Či to znamená, že elektrárne by teraz mohli mať nárok na majetok elektrárne, môže byť zrejme v budúcnosti predmetom súdneho sporu.

Enel sa aktuálne snaží 66 percent akcií elektrární predať s tým, že podiel bol ohodnotený na 3,6 mld. eur. Záujemcovia do predbežných ponúk zahrnuli to, že elektrárne Gabčíkovo prevádzkujú, a nová situácia tak môže byť pre Enel komplikáciou. Navyše v elektrárňach prebehlo niekoľko policajných razií a polícia začala dve trestné stíhania. Premiér Fico včera povedal, že jedno stíhanie sa týka prevádzkovania a druhé preceňovania majetku. Krátko po privatizácii bol preceňovaný majetok spoločnosti. Elektrárne to vysvetľovali tým, že niektoré náklady boli v účtovníctve podhodnotené.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Vodná elektráreň Gabčíkovo