Euro je možné kúpiť za menej ako 1,08 dolára

Euro sa v utorok voči americkému doláru prvýkrát za takmer 12 rokov prepadlo pod 1,08 USD.

10.03.2015 13:13
debata (33)

Za poklesom kurzu jednotnej európskej meny je uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne a tiež obavy ohľadom Grécka. Niektoré veľké banky predpokladajú, že kurz eura k doláru by sa už v budúcom roku mohol vyrovnať, a teda byť jedna k jednej.

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok spustila program nákupu štátnych dlhopisov a ďalších cenných papierov, ktorého cieľom je podporiť rast ekonomiky a odvrátiť defláciu. V rámci takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky ECB bude do ekonomiky eurozóny mesačne pumpovať asi 60 miliárd eur.

Euro v utorok oslabilo až na 1,07345 USD. „Klesajúci trend u eura pokračuje a vyzerá to, že bude veľmi ťažké ho zastaviť,“ povedal agentúre Reuters analytik Ian Stannard z banky Morgan Stanley. „ECB začala kvantitatívne uvoľňovanie, čo znižuje výnosy u dlhopisov,“ do­dal.

Na trh sa navyše začínajú vracať obavy ohľadom silne zadlženého Grécka. To sa vo februári dohodlo na predĺžení medzinárodného záchranného programu, poskytnutie zostávajúcich peňazí z programu ale veritelia podmieňujú reformami, o ktorých konkrétnej podobe začnú s Aténami rokovať v stredu.

„Grécko predstavuje divokú kartu,“ uviedol Stannard. „Trh zrejme vychádza z predpokladu, že predĺženie (záchranného programu) prinesie na určitú dobu úľavu, zdá sa však, že rokovania nie sú hladké,“ dodal.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #dolár