Vplyvný nemecký politik podporil odchod Grécka z eurozóny

Odchodom z eurozóny by Grécko získalo "veľkú príležitosť" na rozvoj svojej ekonomiky a krajina by sa neskôr mohla vrátiť do menovej únie "z pozície sily". Vyhlásil to v pondelok šéf hospodárskeho výboru nemeckého parlamentu Peter Ramsauer.

09.03.2015 12:24
debata

Pokračovanie zdĺhavých rokovaní s vládou v Aténach podľa neho dáva iba malý zmysel. Bývalý minister dopravy podporil vystúpenie Grécka z eurozóny pravdepodobne ako doteraz najvplyvnejší predstaviteľ bloku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, napísala agentúra Reuters.

„Odchodom z eurozóny, ako to naznačil minister financií (Wolfgang) Schäuble, by krajina z menovej perspektívy vďaka novej drachme mohla obnoviť svoju konkurencieschop­nosť,“ napísal Ramsauer v komentári pre denník Bild. „Vďaka tomu by Grécko získalo veľkú príležitosť na obnovu svojej ekonomiky a verejnej správy. Krajina by tak splnila podmienky na to, aby sa mohla vrátiť do eurozóny z pozície sily,“ dodal predstaviteľ bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU).

Kancelárka Merkelová a minister financií Schäuble vo verejných vyjadreniach podporujú zotrvanie Grécka v eurozóne. Vysokí predstavitelia vlády v Berlíne však stále viac spochybňujú ochotu Grécka plniť reformy, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci. V nemeckom parlamente minulý mesiac odmietlo predĺženie záchranného programu pre Grécko 29 poslancov Merkelovej bloku strán CDU/CSU. Nesúhlas konzervatívnych zákonodarcov s konkrétnym opatrením v rámci záchranných mechanizmov eurozóny tak bol najvýraznejší od prepuknutia dlhovej krízy v eurozóne pred piatimi rokmi.

Ministri financií členských krajín eurozóny v pondelok rokujú v bruselskom sídle EÚ o gréckom návrhu reforiem ako podmienke pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci pre juhoeurópsku krajinu pod vedením novej vlády premiéra Aléxisa Tsíprasa. Grécky minister financií Jánis Varoufákis v tejto veci varoval, že v prípade pondelňajšieho záporného stanoviska ministrov hrozí krajine referendum či dokonca predčasné voľby.

Grécko sa s veriteľmi vo februári dohodlo na štvormesačnom predĺžení súčasného záchranného programu. Súčasťou dohody bol aj zoznam dohodnutých reforiem. Detailnejšiu podobu reforiem má grécka vláda podľa dohody predložiť do konca apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna