Plynovod Eastring chcú aj Bulhari

Bulharsko podporuje plánovaný plynovod Eastring, ktorý by mal umožniť prívod plynu na Balkán a do Európy aj z iného ako ruského zdroja.

08.03.2015 09:00
Lajčák, Mitov Foto: ,
Bulharský minister zahraničných vecí Daniel Mitov (vľavo) na stretnutí so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (vpravo) podporil plánovaný plynovod Eastring.
debata (8)

O téme energetickej bezpečnosti rokovali vo štvrtok slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a jeho rezortný kolega z Bulharska Daniel Mitov. Obe krajiny spája totiž aj energetická závislosť od ruského plynu. Bulharsko však momentálne dostáva od Gazpromu plný objem dodávok plynu, pokiaľ slovenský SPP má dodávky stále krátené.

Bulharsko si objednáva plyn z Gazpromu a do krajiny putuje plynovodom cez Ukrajinu. Bulharsko tak patrí ku krajinám, ktoré sú od energií z Ruska závislé najviac. Diverzifikáciu zdrojov plynu preto Daniel Mitov privítal.

„Či je projekt Eastring reálny, alebo nie, budeme vedieť povedať po tom, čo zasadnú expertné skupiny. Z toho, čo sme videli, však vyzerá viac ako reálny,“ skonštatoval Daniel Mitov.

S budovaním nového plynovodu by podľa jeho slov problém nemal byť ani pri spolufinancovaní z bulharskej strany. Mitov tiež tvrdí, že oficiálne zatiaľ nebol zrušený ani projekt plynovodu South Stream. Vyjadril sa tak napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin už povedal, že so South Streamom nepočíta.

Projektom South Stream chcel Gazprom priviesť plyn priamo na Balkán. Namiesto neho Rusi plánujú plynovod Turecký prúd, ktorý nebude ústiť v Bulharsku, s čím mala Európska únia legislatívny problém, ale na grécko–tureckej hranici. Turecký prúd tvorí priameho konkurenta aj pre plánovaný plynovod Južný koridor, ktorý by mal podľa predstáv Bruselskej exekutívy priviesť plyn z Azerbajdžanu.

„Vítame, že Slovensko hľadá aj iné zdroje plynu,“ skonštatoval Mitov, ktorý zároveň pripomenul, že v Bulharsku majú veľmi vysoké ceny plynu. Na rokovanie do Bulharska zároveň odletel generálny riaditeľ slovenského Eustreamu Rastislav Ňukovič.

„Pre všetky krajiny by realizovanie Eastringu znamenalo prístup k ďalším zdrojom a prístup k ďalším zdrojom znamená aj zlacňovanie,“ povedal Ňukovič. Na projekte Eastring by sa okrem slovenskej a bulharskej prepravnej spoločnosti mali podieľať aj spoločnosti z Rumunska a Maďarska. Cez tieto krajiny by totiž Eastring mal ísť. Podľa Eustreamu s novým plynovodom nemá problém žiadna zo strán. Eastring sa navyše môže napojiť aj na Turecký prúd.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Bulharsko #Eustream