Spojí Eastring Európu s iným ako ruským plynom?

Bude Slovensko naďalej tranzitnou krajinou privádzajúcou plyn aj do západnej Európy, alebo nie? Na túto otázku by mohla dať v blízkej dobe odpoveď práve Európska komisia, ktorá počíta s prepojením plynovodu Južný koridor.

08.03.2015 08:30
debata (47)
zväčšiť
Eastring, plyn, mapa

Ten by mal priviesť iný ako ruský zdroj plynu k hraniciam Európy. O finančnú pomoc sa uchádza aj prepravca pôsobiaci na Slovensku Eustream, a to s projektom Eastring.

Eastring by mal potrubím spojiť Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko až k hraniciam Grécka a Turecka. Fungovať by mohol oboma smermi. Plyn by tak mal doviesť zo západu do týchto krajín, ale aj kaspický plyn do západnej Európy.

Prečítajte si aj článok Plynovod Eastring chcú aj Bulhari.

„Pre všetky krajiny by to znamenalo prístup k ďalším zdrojom a prístup k ďalším zdrojom znamená aj zlacňovanie,“ skonštatoval po predstavení projektu Eastring na rokovaní slovenskej vlády generálny riaditeľ spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič.

„Ťažko hovoriť o cenách plynu, lebo projekt by mal byť dokončený v roku 2018, ale samozrejme každý nový projekt prináša aj efektívnosť. Samozrejme je to aj jedna z možností, že by prišlo zlacnenie plynu,“ povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Zástupcovia Eustreamu žiadajú Európsku komisiu, aby na výstavbu prispela. O dotácii rokujú, finančný prísľub, však ešte nemajú. Na financovaní sa chcú podieľať aj pomocou vlastných zdrojov či úverov.

„Počítame s tým, že by sa vytvorilo konzorcium v jednotlivých krajinách. Projekt prispieva k výzvam Európskej komisie a hlavným myšlienkam, preto si myslíme, že druhý hlavný zdroj by mohol byť európsky. Čo sa týka jednotlivých krajín, ohlas je pozitívny hlavne zo strany Bulharska. Odlietame do Sofie na ďalšie kolo rokovaní, kde budeme riešiť aj technické, aj komerčné záležitosti," hovorí Ňukovič.

Projekt Eastring by nemal mať podľa ministra hospodárstva dosah priamo na štátny rozpočet. Štát však vlastní polovičný podiel v Eustreame. Nemusí byť preto vylúčené, že stavať sa bude aj na úkor dividend. Takisto získať dotácie zo strany Európskej komisie nemusí byť úplne jednoduché. O prepojenie Balkánu s Južným koridorom, ale aj s plynom zo západu sa totiž neuchádza len Eustream s projektom Eastring. V papierovej podobe existuje viacero projektov aj v iných krajinách, napríklad Srbsku či Macedónsku.

„Vyhrá len jeden projekt. Podľa mňa zohrá úlohu aj to, kto bude ochotný prispieť z vlastného vrecka. Stavať paralelne projekt s niekým iným nemá zmysel,“ myslí si analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Projekt Eastring počíta aj s prepojením na plánovaný Turecký prúd, ktorý chce postaviť do konca budúceho roku ruský Gazprom. Turecký prúd má byť alternatívou k zrušenému South Streamu. Rusi chceli s jeho pomocou obísť Ukrajinu. Projekt mal ísť pod hladinou Čierneho mora do Bulharska. Podľa Európskej komisie však projekt nebol úplne v súlade s európskou legislatívou a komisia chcela rokovať. Ruská strana však oznámila, že projekt ruší, čo vyvolalo v Bruseli rozčarovanie.

Plány s dokončením plynovodu Eastring počítajú so spustením koncom roka 2018. Plynovod Eastring má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. kubických metrov v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. kubických metrov v konečnej fáze. Jeho dĺžka by mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov. Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Eastring