Falošného parmezánu sa prvýkrát vyrába viac ako originálneho

Globálna produkcia falošných syrov parmezán a grana padano vlani prvýkrát prekonala produkciu originálnych produktov vyrobených v Taliansku.

07.03.2015 10:57
debata (19)

Zväz talianskych farmárov Coldiretti oznámil, že produkcia imitácií originálneho parmezánu, taliansky nazývaného Parmigiano Reggiano, a syru grana padano vlani presiahla 300 miliónov kilogramov, zatiaľ čo originálnych „made in Italy“ predstavovala len 295 miliónov kilogramov.

Vyššia produkcia falošných syrov spôsobila pokles vývozu oboch týchto syrov. Hodnota vývozu ďalších typických talianskych syrov, ako je pecorino a gorgonzola, naopak rástla, uviedla agentúra ANSA.

Podľa zväzu väčšina falošných syrov parmezán a grana padano sa vyrába v Spojených štátoch, ďalej potom v Rusku, Brazílii, Argentíne a Austrálii. Zväz tiež upozornil, že na európskom a talianskom trhu sa objavujú nekvalitné napodobeniny syru grana padano s klamlivým označením, ktoré sa vyrábajú prevažne v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Estónsku a Lotyšsku.

Parmigiano Reggiano a grana padano získali chránené označenie pôvodu. To znamená, že syry s týmto názvom môžu byť vyrobené iba v rámci daného regiónu a za prísnej kontroly kvality. Značka Parmigiano Reggiano je chránená celosvetovo a môže sa legálne používať iba pre syr vyrábaný okolo severotalianskeho mesta Parma v súlade s prísnymi štandardmi kvality.

Podobné obmedzenia platia pre všetky syry predávané v EÚ pod názvom, ktorý tento syr označuje v inom jazyku, teda napr. parmazán alebo parmesan. Anglický názov však môžu legálne využívať severoamerickí producenti pre syr vyrobený u nich.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #syr #parmezán