Pražský tunel Blanka rozčúlil primátorku, stavbárov označila za debilov

Nekonečný príbeh pražského tunela Blanka pokračuje. Pražská primátorka sa neudržala a povedala na adresu stavbárov viacero štipľavých slov. Za to, v akom stave sa nachádza pražský tunel Blanka, nemôže jeden debil, ale viac debilov, skonštatovala rozčúlená primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO), rodáčka z Bratislavy.

05.03.2015 19:30
Tunel Blanka Foto: ,
Stavba pražského tunela Blanka
debata (17)

Primátorka Adriana Krnáčová chce parlamentnú vyšetrovaciu komisiu k tunelu Blanka. Na štvrtkovom rokovaní sa nedohodla s dodávateľom technologickej časti tunela, firmou ČKD Praha DIZ na ďalšom postupe dokončenia stavby. Komisia má pripraviť analýzu projektu. O zriadení komisie primátorka požiadala poslanca Bronislava Schwarza (za ANO). Krnáčová to vo štvrtok povedala novinárom. Vedenie Prahy s ČKD jedná kvôli problémom s káblami, ktoré poškodila voda. Stavba Blanky si vyžiada približne 37 miliárd korún.

„Chcem sa ospravedlniť za to minulé vyjadrenie, že za ten stav, v ktorý sa nachádza tunel Blanka, že za to môže debil. Zistila som, že je tam podstatne viac debilov, ktorí za to môžu. Všetky firmy na seba navzájom zvaľujú vinu, to nás ale vôbec nezaujíma. Toto presahuje rámec mojej trpezlivosti,“ povedala Krnáčová. Narážala tak na svoje nedávne vyjadrenia, keď za „debila“ označila projektanta tunela.

„Za nás môžem len povedať, že dnešné rokovania na magistráte bolo veľmi konštruktívne a vecné. Obrázok o kultúre mediálneho vystupovania pani primátorky nech si každý urobí sám,“ povedal hovorca ČKD Karel Samec. Pavel Kočiš, hovorca Inžinieringu dopravních stavieb (IDS), ktorá stavbu dozoruje, povedal, že spoločnosť IDS primátorka výslovne nemenovala.

„Pevne veríme, že na tomto zozname nie sme a nepatríme na neho,“ dodal. Výrobný riaditeľ firmy Satra, ktorá je hlavným projektantom stavby, Alexandr Butovič už skôr povedal, že firmu vyjadrenia primátorky, ktorá projektanta označila za „debila“, prekvapilo. Vyjadrenie Metrostavu, ktorý tunel staval, ČTK zháňa.

Termín otvorenia Blanky Krnáčová neoznámila, keďže dodávatelia sú podľa nej nespoľahliví. „Na konci roka sme na základe ich uistenia povedali, že to (otvorenie) bude v apríli. A vidíte, ako to dopadlo,“ povedala. Za problémom podľa nej stojí „zločinecké spolčenie, ktoré chce pravdepodobne z Prahy vytiahnuť čo najviac peňazí“.

Zástupcovia vedenia mesta a dodávateľov sa vo štvrtok dohodli, že si ešte odovzdajú ďalšie dokumenty. Taktiež musia počkať na záver vyšetrovania poisťovní. Do konca marca má byť hotový znalecký posudok. Z neho by malo byť jasné, koľko káblov je potrebné vymeniť. „Čo sa týka takzvaných priechodiek, tak sa bavíme o 95 percentách káblov,“ povedal námestník primátora Petr Dolínek (ČSSD). Zopakoval, že Praha odmieta opravu platiť. „Stále je najťažšie nájsť toho, kto by to zaplatil. Odmietam, aby Praha dávala stámilióny za niečo, za čo nenesie vinu,“ uviedol.

Radnica Prahy 6 vo štvrtok na vývoj okolo stavby tunela zareagovala tým, že na svojich webových stránkach zverejnila kontakty na dodávateľské firmy. „Verejnosť tak môže osloviť so žiadosťou o vysvetlenie aktuálnej situácie priamo jednotlivé spoločnosti alebo magistrát,“ uviedol hovorca radnice Adam Halmoši.

Káble poškodili prívalové dažde a vlhké prostredie tunela, s ktorým miliardové zmluvy s dodávateľom technológií nepočítali. Ako dlho práce potrvajú a koľko budú stáť, zatiaľ nikto nepovedal. Podľa vyjadrenia Dolínka z minulého týždňa to môžu byť rádovo desiatky miliónov korún. Dodávateľ, firma ČKD, vinu odmieta. Rovnako tak ju odmietol hlavný projektant tunela, firma Satra, aj IDS, ktorý stavbu dozoruje.

Stavbu tunela, ktorú zadala niekdajšia politická garnitúra pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), sprevádza rad problémov. Mesto niekoľkokrát odložilo termín otvorenia, ktorý bol pôvodne stanovený na rok 2011. V priebehu rokov sa stavba predražila minimálne o šesť miliárd korún. Rozhodcovský súd riešil spory Prahy s Metrostav o miliardové sumy. Pokračujú súdne spory s firmou IDS.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #tunel Blanka