Ukrajinská centrálna banka zvýši úrok na 30 percent

Ukrajinská centrálna banka sa rozhodla prudko zvýšiť svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 30 percent z doterajších 19,5 percenta.

03.03.2015 13:16
debata (34)

Oznámila to v utorok jej guvernérka Valerija Hontarevová. Banka sa pomocou zvyšovania úrokov snaží bojovať so stúpajúcou infláciou a slabosťou domácej meny.

Ukrajinská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a minuloročnej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom. Hontarevová už v januári vyzvala k rýchlym a rozhodným krokom proti „totálnej finančnej kríze“, v ktorej sa krajina podľa nej nachádza.

Nová úroková sadzba nadobudne platnosť v stredu. Centrálna banka tento rok prikročila k zvýšeniu úrokov už druhýkrát, vlani ich zvýšila celkom trikrát. Na začiatku minulého roka predstavovala jej kľúčová úroková sadzba 6,5 ​​percenta. Vyššie úroky síce zvyčajne podporujú kurz domácej meny a obmedzujú inflačné tlaky, majú ale zároveň negatívny vplyv na hospodársky rast, pretože zvyšujú náklady na pôžičky.

Hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v minulom štvrtom štvrťroku znížil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,8 percenta, v medziročnom porovnaní sa prepadol dokonca o 15,2 percenta.

V februári uzavrela Ukrajina s Medzinárodným menovým fondom (MMF) predbežnú dohodu o novej finančnej pomoci vo výške 17,5 miliardy dolárov. Celkovo by Ukrajina mala počas nasledujúcich štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich aj Európsku úniu 40 miliárd dolárov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina