Slovensko dáva Ukrajine viac plynu, Rusi menej

Slovenský prepravca Eustream zvýšil od začiatku marca kapacitu prepravy plynu pre Ukrajinu na maximum. Ukrajina tak dostáva zo slovenskej strany denne 40 miliónov kubíkov plynu, čo je objem, ktorý zodpovedá približne polovici objemu plynu priemernej dennej spotreby Slovenska. Od Rusov si tak Naftogaz objednáva čoraz menej plynu.

03.03.2015 12:00
plyn, Fico, Jaceňuk, Borchardt Foto: ,
Reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu plynovodom Vojany - Užhorod oficiálne otvorili 2. septembra 2014. Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a zástupca Európskej komisie Klaus-Dieter Borchardt.
debata (38)

„Spoločnosť Eustream vyvinula maximálne úsilie a v súčasnosti prepravuje cez vojanský plynovod až 40 miliónov kubíkov plynu denne, čo je najväčší objem dodávaný na Ukrajinu zo západu,“ skonštatoval hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan. Pôvodne boli dodávky 32 miliónov m3 denne.

Spolu s dodávkami plynu cez Poľsko a Maďarsko, či využitím vlastnej ťažby, tak podľa generálneho riaditeľa Eustreamu Rastislava Ňukoviča môže mať Ukrajina dostatok plynu. O znižujúcom sa dopyte zo strany Naftogazu smerom k ruskej strane svedčia aj údaje o nakontrahovanom plyne. Pokým vo februári Naftogaz žiadal Gazprom o dennú dávku 110 miliónov kubických metrov plynu, na marec dopytujú 54,9 milióna kubických metrov.

„Je koniec zimy. Spotreba na Ukrajine je iná, ako keby mrzlo, požiadavky sú iné. Dá sa predpokladať, že po zime by vedeli prežiť aj s rezervnými dodávkami cez Slovensko, Maďarsko, Poľsko. Plus teda domáca ťažba,“ skonštatoval Rastislav Ňukovič.

Alexander Duleba, šéf Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, v navýšení kapacity pre Ukrajinu zo slovenskej strany problém nevidí ani v súvislosti s tým, že SPP stále eviduje menej plynu, ako si objednáva. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti SPP Štefana Šabíka to Rusi zdôvodňujú problémami s ťažbou. Duleba konštatuje, že dôvody môžu byť aj politické, ale nechce špekulovať.

„Počas minulého roku sa stretol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, ktorý oficiálne potvrdil, že malý reverz nie je v rozpore so zmluvami Eustreamu s Gazprom Exportom,“ poznamenal Alexander Duleba.

Okrem zväčšenia kapacity plynovodu Vojany – Užhorod Eustream začína aj so skúšobnou prevádzkou nového prepojenia s Maďarskom. Tento plyn by podľa generálneho riaditeľa Eustreamu Rastislava Ňukoviča teoreticky mohol takisto skončiť na Ukrajine. To by opäť znamenalo väčšie možnosti pre východného suseda.

„Na našom území je plynovod už takmer rok pripravený na prevádzku, stále sa riešia nejaké problémy na maďarskej strane. Ale najnovší vývoj je taký, že testovacia prevádzka by mala začať od 10. marca a plná komerčná prevádzka by mala začať od 1. júla,“ konštatuje Ňukovič, ktorý dodáva, že maďarský reverz pre Ukrajinu síce funguje, ale nie je využitý na plnú kapacitu.

„Slovensko-maďarský prepoj by mohol priniesť dodatočný plyn, ktorý by v konečnom dôsledku mohol ísť cez maďarsko-ukrajinský prepoj,“ povedal Ňukovič. Otvorenie ďalšieho takzvaného veľkého reverzu, teda hlavných tranzitných potrubí, vyzerá byť pritom nateraz neaktuálne. Pomocou tohto reverzu by sa na Ukrajinu dalo prepraviť asi osemnásobne viac plynu ako v súčasnosti.

„Otázka tzv. veľkého reverzu bola veľmi podrobne diskutovaná medzi najvyššími predstaviteľmi Slovenska, Ukrajiny a Európskej komisie počas stretnutia vo Veľkých Kapušanoch 15. apríla 2014. Všetky strany sa vtedy vyslovili za čo najrýchlejšie sprevádzkovanie plynovodu Vojany – Užhorod. Na uvedenom stretnutí bolo zároveň dohodnuté, že otázka "veľkého reverzu“ bude prerokovaná aj so spoločnosťou Gazprom Export, ktorá v súčasnosti plní niektoré kľúčové činnosti v mene ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz, " píše sa v stanovisku Eustreamu.

„Súčasné reverzné prepojenie cez Užhorod – Vojany predstavuje optimálne riešenie z pohľadu bezpečnosti dodávok plynu pre SR, ako aj EÚ a z hľadiska technického, právneho, časového a kompatibility s legislatívnym rámcom EÚ. Zároveň toto riešenie neohrozuje bezpečnosť dodávok plynu do SR a Európy, čo je podmienkou každého riešenia pri návrhu podobných projektov. Preto z pohľadu MH SR v súčasnosti nie je téma tzv. „veľkého reverzu“ aktuálna“, reaguje rezort hospodárstva.

Eustream zároveň konštatuje, že momentálne nedostali žiadne pozvanie zo strany Európskej komisie na rokovanie o otvorení tzv. veľkého reverzu. Témou veľkého reverzu sa pritom mal s Gazpromom zaoberať ešte predchádzajúci komisár pre energetiku Günther Oettinger na jednom z posledných rokovaní.

„Stretnutie sa skončilo nesúhlasom Gazpromu s otvorením veľkého reverzu,“ hovorí Alexander Duleba, ktorý dodáva, že podľa zmluvy Eustreamu s Gazpromom musí byť totiž Gazprom Export jedinou spoločnosťou dodávajúcou plyn.

Spoločnosť Naftogaz prejavila záujem o väčšie množstvo plynu zo Západu ešte počas minulého roku. Generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Kobolev pre denník Pravda povedal, že s plynom zo Západu by ročne Ukrajina ušetrila 800 miliónov dolárov.

Tranzitná kapacita z Poľska na Ukrajinu je 4 milióny kubických metrov plynu, ale od začiatku roku sa nevyužíva. Maďarsko v úvode januára dodávky pre Ukrajinu obnovilo. Aktuálne posielajú 3 milióny kubických metrov plynu denne.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba