Gastrolístkom hrozí až zánik

Gastrolístkom, ktorými ľudia platia za obedy či nákupy potravín v obchodoch, by v budúcnosti mohlo odzvoniť.

03.03.2015 07:30
debata (92)

Denník Pravda už informoval, že Protimonopolný úrad gastrolístkové firmy podozrieva z kartelu, za čo im hrozia pokuty.

Okrem toho sa však ukázalo, že firmám v prípade preukázania viny hrozí aj trojročný zákaz účasti na verejných obstarávaniach. V takom prípade by sa ponuka lístkov výrazne znížila a dostupnosť či výhodnosť tejto formy podpory stravovania pre zamestnancov by bola otázna.

Ešte za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 sa hovorilo o úplnom zrušení gastrolístkov a ich nahradení finančnými príspevkami na stravovanie v rovnakej hodnote. Povinný 55–percentný príspevok zamestnávateľa sa mal jednoducho vyplácať zamestnancom do mzdy. Zmena sa však neudiala.

Snahy o opätovné zrušenie gastrolístkov boli aj vlani. Súčasná vláda však zrušenie gastrolístkov neplánuje.

Nezávisle od návrhov politikov však koná Protimonopolný úrad (PMÚ), ktorý tvrdí, že má dôkazy, že päť spoločností, ktoré na Slovensku poskytujú stravovacie a benefitné poukážky, sa dopustilo kartelu. Na základe zhromaždených dôkazov sa vraj firmy dohadovali, aby obchodné reťazce neprijímali pri platení za nákup od ľudí viac ako päť stravných lístkov naraz.

Firmy sa podľa úradu pravdepodobne dohadovali aj na tom, ako si rozdelia účasti na verejných súťažiach. Uzatvárali vraj aj dohody, že nebudú dávať klientom konkurencie nulové poplatky alebo im poskytovať iné benefity, aby si ich navzájom neodlákali.

Firmám teraz hrozí pokuta až do výšky 10 percent z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie. Správne konanie by malo byť ukončené do pol roka. Asociácia emitentov stravovacích poukážok (AESP) s podozreniami vyjadrila nesúhlas.

„Nesúhlasíme s podozreniami PMÚ vyjadrenými na tlačovej konferencii 26. februára 2015, nakoľko AESP dôsledne dodržiava stanovy, kde je v čl. III, bod 3 zakotvené: ,Asociácia neplní úlohy obchodnej spoločnosti a jej členovia neuzatvárajú žiadne kartelové dohody. Asociácia sa vo svojej činnosti riadi zákonom o ochrane hospodárskej súťaže`,“ povedal šéf Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefan Petrík.

Ľudia mohli byť podľa zistení Protimonopolného úradu nútení využiť gastrolístky prioritne v stravovacích zariadeniach. Provízie, ktoré firmy dostávajú za stravné lístky od hotelov a reštaurácií, sú totiž údajne oveľa vyššie ako provízie od obchodných reťazcov.

Momentálne gastrolístky používa približne 750–tisíc zamestnancov. Gastrolístky zabezpečujú zamestnávatelia pre svojich pracovníkov a kupujú si ich aj živnostníci. Ceny lístkov sa pohybujú v rozmedzí od 3,15 do 5 eur. V minulosti bola niekoľkokrát polemika o tom, či majú lístky význam. Ofi ciálne sa za gastrolístky má kupovať len strava, ale to sa niekedy nedodržiava. V roku 2001 sa zvažovalo, či by lístky nemali byť len na zaplatenie teplého jedla.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky