Autobusári si polepšia, štrajk je zažehnaný

Odborári vo verejnej autobusovej doprave ešte v polovici tohto týždňa vyhlásili štrajkovú pohotovosť, pretože sa zo Zväzom autobusovej dopravy nevedeli zhodnúť na zvýšení miezd. V piatok, po ďalšom zhruba päťhodinovom kolektívnom vyjednávaní, ale nakoniec zväz pristal na zvýšení pre autobusárov.

02.03.2015 08:00
debata

Mzdy sa tak budú zvyšovať v priemere o 22 eur mesačne, odborári však ešte prisľúbili, že na podnikovej úrovni budú bojovať za svojich ľudí ďalej, aby sa nakoniec priemerné mzdy zdvihli o 28 eur. Priemerné mzdy v autobusových spoločnostiach sa pohybujú od 550 až 600 eur do 700 až 800 eur.

„Štrajkovať nateraz nebudeme, dohodli sme sa. Ak však na podnikovej úrovni nebude ochota zlepšiť mzdy, nevylučuje vyhlásenie ďalšej štrajkovej pohotovosti,“ povedal krátko po skončení vyjednávania predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Priestor na vyšší rast miezd v autobusovej doprave je podľa neho pre nižšie ceny nafty. „Sme radi, že boli akceptované naše argumenty, prečo dochádza len k takémuto navýšeniu. Dôvodmi sú poklesy počtu cestujúcich, ktoré sú každý rok, ďalej nám klesá počet detí a žiakov a, samozrejme, veľký vplyv na vývoj situácie v autobusovej doprave malo vlaňajšie zavedenie bezplatnej dopravy vo vlakoch pre študentov a dôchodcov,“ vysvetľuje pre Pravdu prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Pobeha.

Zároveň dodal, že zvýšenie miezd nebude mať vplyv na rast cestovného v autobusoch. Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková vraví, že pôvodne išli do vyjednávania s požiadavkou na rast priemerných miezd o 40 eur a rast tarifných miezd v odvetví verejnej cestnej dopravy o 30 eur. Návrh rastu priemerných miezd odborári postupne zmiernili na 36 eur a naposledy na 28 eur. Zväz autobusovej dopravy navrhol zvýšenie priemerných miezd o 0,5 percenta a najnovšie o 1,5 percenta nad očakávanú úroveň infl ácie v tomto roku.

„Navýšenie by pri najnižších mzdách v dopravných podnikoch znamenalo zhruba 9 až 9,50 eura,“ upozornila Benedeková. Takýto nárast podľa odborárov nebol adekvátny.

„Požiadavky boli pomerne vzdialené od seba a ani rokovanie pred sprostredkovateľom minulý týždeň neprinieslo posun,“ dodala. Autobusári pred pár dňami vyhodnotili dosahy opatrenia vlády Roberta Fica o zľavách vo vlakoch na autobusovú dopravu.

Výsledky podľa nich potvrdili, že v regionálnej doprave výrazný pokles nenastal. „Iná situácia je v diaľkovej doprave, úbytok cestujúcich oproti prvým výsledkom sa už takmer zdvojnásobil. Najnovšie čísla hovoria o vyše 17–percentom úbytku,“ tvrdí Pobeha.

Dopravcovia preto prehodnocujú ďalšie prevádzkovanie vybraných diaľkových liniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #autobus