Rusi opäť varovali, že plyn nepotečie

Ruská plynárenská spoločnosť síce už dostala za plyn od Ukrajiny 15 miliónov dolárov, tvrdí však, že táto suma stačí len na jeden deň. Podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka by sa tak dodávky plynu mohli zastaviť už v utorok.

02.03.2015 06:30
plynovody, plyn
Rusko opäť varovalo, že Ukrajina môže zostať bez dodávok plynu. Slovensko sa na možný výpadok pripravuje.
debata (90)

Zástupcovia Gazpromu zastavenie dodávok pre Ukrajinu spájajú aj s rizikom pre Európu. Slovensko sa preto pripravuje na možný výpadok, ktorý by sa vraj odberateľov nedotkol, keďže máme alternatívne zdroje aj dostatočné zásoby.

„Ak nebudú peniaze, a teda nebude zložená zálohová platba, potom nebude možné zrealizovať dodávky plynu na Ukrajinu. Potom sa však naskytne otázka stability tranzitu plynu do Európy, pretože množstvo plynu uloženého v podzemných zásobníkoch na Ukrajine je v tomto čase nebezpečne nízke,“ konštatuje najnovšie Gazprom.

Minister energetiky Alexander Novak povedal, že Rusko síce bude posielať plyn do Európy aj potom, ak by Ukrajincom kohútiky zastavili, nevedia však zaručiť, či by Ukrajinci nebrali plyn z exportných plynovodov.

Problém sa obnovil, keď spoločnosť minulý týždeň poslala plyn do oblastí kontrolovaných separatistami. Nie teda tam, kam ho žiadal poslať ukrajinský Naftogaz. Ukrajinci majú teraz s platbou problém. Podľa vyjadrení šéfa Naftogazu Andrija Koboleva pre denník The Wall Street Journal nemôžu monitorovať import do regiónov ovládaných separatistami na východe Ukrajiny. Nevedia totiž povedať, koľko plynu tam Rusko dodalo.

Slovensko je na to pripravené a dokonca sme schopní dodávať plyn aj Ukrajine. Ukrajina od plynu nebude úplne odstrihnutá, ani keby jej Rusi v dôsledku obnoveného plynového sporu zavreli kohútiky. So zvýšenou kapacitou od slovenského Eustreamu a s dodávkami z Maďarska a Poľska by jej s domácou ťažbou plyn mal stačiť. Skonštatoval to generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.

„Konflikt nie je zažehnaný. Podstata problému nie je vyriešená. A nebude vyriešená, pokiaľ arbitrážny súd v Štokholme nerozhodne o tom, koľko má Naftogaz platiť Gazpromu za plyn,“ komentuje dianie analytik Energieprevas.sk Jozef Badida.

Slovenská strana sa opätovnej krízy neobáva, napriek tomu, že zásobníky na Slovensku sú po zime plné už len na 40 percent a dodávky plynu z Ruska k nám sú od vlaňajšej jesene stále krátené. Rusi to podľa generálneho riaditeľa dominantného dodávateľa plynu SPP Štefana Šabíka zdôvodňujú problémami s ťažbou.

„Nemusíme prijímať žiadne krízové opatrenia. Dodávky, ktoré sú, sú stabilné, aj keď sú krátené. Približne na úrovni 37 až 38 percent. Stav zásobníkov je porovnateľný s minuloročným obdobím. To znamená, žiadna výnimočná situácia, čo sa týka stavu zásobníkov,“ hovorí minister hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý tvrdí, že plyn pre obyvateľov, školy či priemysel bude naďalej.

Šabík dopĺňa, že v scenároch počítajú aj s tým, že by plyn pre Ukrajinu nešiel. „Sú tu rôzne možnosti, ako to nahradiť. Jednak je to dodávka plynu z opačnej strany, máme kúpené nejaké výkony na spotových trhoch jednak v Rakúsku, jednak máme prepravné kapacity zazmluvnené cez Českú republiku. To znamená, že máme prístup na veľmi likvidné nemecké trhy. Potom tú máme objem v zásobníkoch. Vzhľadom na to, v akej časti vykurovacej sezóny sme, sa cítime bezpečne,“ skonštatoval Šabík.

Podľa Ňukoviča bez plynu neostane ani Ukrajina. Eustream zvyšuje denný limit dodávok na 40 miliónov m3 denne z pôvodných 32 miliónov. „Je koniec zimy. Spotreba na Ukrajine je iná, ako keby mrzlo, požiadavky sú iné. Dá sa predpokladať, že po zime by vedeli prežiť aj s rezervnými dodávkami cez Slovensko, Maďarsko, Poľsko. Plus teda domáca ťažba,“ skonštatoval Rastislav Ňukovič. Spoločnosť Naftogaz prejavila záujem o väčšie množstvo plynu zo západu ešte počas minulého roku.

Generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Kobolev pre denník Pravda vtedy povedal, že s plynom zo západu by ročne Ukrajina ušetrila 800 miliónov dolárov. K vyhrotenej situácii v plynovom spore majú v pondelok mimoriadne zasadnúť zástupcovia Európskej únie, Ruska a Ukrajiny v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina