Nemecký parlament schválil pomoc Grécku

Nemecký Spolkový snem v piatok schválil predĺženie európskeho záchranného programu pre Grécko o štyri mesiace. Podporilo ho 542 z 587 prítomných poslancov, odmietavé hlasy boli prevažne z konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej. Bez pomoci by Grécku hrozil štátny bankrot a odchod z eurozóny.

27.02.2015 07:01 , aktualizované: 19:03
debata (2)

Grécky premiér Tsipras označil výsledok hlasovania za vyjadrenie nemeckej dôvery Európe. „Začíname tvrdo pracovať na zmene Grécka v meniacej sa Európe,“ povedal šéf gréckej vlády spravodajskej televízii Euronews.

Predĺženie programu podporil aj minister financií Wolfgang Schäuble, varoval však, že Atény nedostanú ďalšiu pomoc, ak nebudú plniť svoje záväzky. Predlženie pomoci však nemá podporu verejnosti a podľa tento týždeň zverejneného prieskumu s tým súhlasí iba 20 percent Nemcov.

„My, Nemci, musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby Európa zostala jednotná,“ povedal minister pred hlasovaním v Bundestagu. Schäuble zdôraznil, že poslanci nebudú hlasovať o navýšení existujúcich záchranných programov.

„Nehovorím o nových miliardách pre Grécko, nehovorím o zmenách tohto programu, ale ide o to, aby sme poskytli viac času na úspešné dokončenie tohto programu,“ zdôraznil Schäuble.

„Nás Nemcov viac než ostatných čaká v 21. storočí dobrú budúcnosť len vtedy, keď sa podarí zjednotenie Európy, keď Európa bude držať pohromade,“ upozornil Schäuble. V záujme Nemecka je podľa neho tiež zachovať stabilné euro.

„Spoločná mena ale vyžaduje, aby si všetci, ktorí ju používajú, boli vedomí si svojej zodpovednosti za ňu. A solidarita neznamená, že sa necháme vydierať,“ povedal Schäuble. „Nech už dopadli voľby v Grécku akokoľvek, Grécko nemôže v Európe rozhodovať samo,“ dodal.

Predĺženie pomoci, ktoré zamedzí odchodu Grécka z eurozóny, podporili aj opoziční Zelení. „To, aby Grécko zostalo v eurozóne, je správne aj z pohľadu bezpečnostnej politiky. Keď sa pozrieme, v akom regióne Grécko leží, čo sa v jeho blízkosti deje, potom je v našom najvyššom záujme, aby Grécko zostalo v eurozóne a stabilné,“ povedal šéf poslaneckého klubu zelených Anton Hofreiter.

Carsten Schneider z vládnej sociálnej demokracie (SPD) ale zdôraznil, že poskytnutá pomoc musí slúžiť len na zabezpečenie stability Grécka. „Pokiaľ bude chcieť grécka vláda financovať svoje volebné sľuby z peňazí daňových poplatníkov iných krajín, je to neprijateľné,“ povedal. „Sme pre sociálnu spravodlivosť, ale musí to byť financované z peňazí, ktoré si Grécko samo zarobí,“ doplnil Schneider.

Poslanec za CDU Klaus-Peter Willsch, ktorý hlasoval proti ďalšej podpore, označil grécku vládu za nedôveryhodnú. Podľa neho sa nedá očakávať, že splní sľuby, ktoré eurozóne dala kvôli predĺženiu pomoci. „Pozrite sa na (gréckeho premiéra Alexisa) Tsiprasa a na (ministra financií Janisa) Varufakisa. Kúpili by ste si od niekoho takého auto?“ povedal. „Lepšie bude, keď sa dočkáme hrozného konca, než aby pokračovala hrôza bez konca,“ dodal.

Na predĺžení pomoci pre sa dohodli tento týždeň Atény s ministrami financií členských štátov eurozóny. Platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody končí tento v sobotu.

Jej predlženie však nová vláda v Aténach odmietala a víťaz januárových volieb, Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) v predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur.

Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Nemecko #ministerstvo financií #finančná pomoc