Reťazce v Rusku zmrazujú ceny, na Ukrajine regulujú predaj

Vojna na východe Ukrajiny, sankcie, devalvácia a zdražovanie sa čím ďalej viac dotýkajú aj nákupov bežných Ukrajincov a Rusov. Kyjevské obchody podľa agentúry UNN vraj začínajú regulovať predaj základných potravín, v Rusku sa najväčšie reťazce dohovorili, že zmrazia ceny "sociálne dôležitých" potravín, ktoré v poslednej dobe rýchlo zdražovali. Podobné opatrenia chystajú aj niektoré lekárne.

26.02.2015 07:30
Rusko, obchod, Foto: ,
Ruský premiér Dimitrij Medvedev (vpravo) a guvernér Voronežskej oblasti Alexej Gordejev hovoria začiatkom februára s predavačom oddelenia mäsa v obchode vo Voroneži.
debata (31)

Akonáhle dohodu reťazcov schváli ruský protimonopolný úrad, ceny budú zmrazené na dva mesiace, napísal v stredu hospodársky denník Vedomosti. Reťazce k tomuto kroku vraj pristupujú viacmenej „dobrovoľne“, čo u expertov prebudilo nádej, že odložený „skok cien“ bude menší ako v minulosti, keď ceny „znehybnili“ úrady.

Pojem „sociálne dôležité potraviny“ podľa denníka zahŕňa dve desiatky položiek, od zemiakov, cukru a soli cez jablká, mrkvu, kapustu, mliečne výrobky až po kurčatá, baranie, bravčové a hovädzie.

Zmrazenie cien niektorých základných potravín už ohlásili niektoré reťazce, napríklad Dixi, Metro Cash & Carry, alebo O'Key, a to zatiaľ na mesiac.

Napríklad v obchodoch Dixi od 9. februára by nemala zdražieť pohánka, ryža, cestoviny, slnečnicový olej, maslo, múka, pelmene či mrazené ryby. Firma navyše sľubovala, že k ďalšiemu najvyhľadávanej­šiemu tovaru si nedajú maržu väčšiu ako 15 percent, respektíve v niektorých prípadoch bude marža nulová. Toto „moratórium“ by sa týkalo napríklad cukru, soli či vajíčok.

Sankcie zdvihli ceny

Rast cien v obchodoch sa prejavil vzápätí po zákaze dovozu západných potravín, ktorým Rusko odpovedalo na západnej sankcie, zavedené po ruskej anexii Krymu a po prepuknutí proruskeho povstania na východe Ukrajiny. Navyše prudko oslabil rubeľ.

Podobné opatrenia ako veľké reťazce supermarketov chystajú aj niektoré lekárne. Skupina AVE, ktorá združuje niekoľko lekárenských sietí, dnes ubezpečila, že podnikne podobné kroky.

Zmrazovanie by sa malo týkať cien „životne dôležitých“ liekov na liečbu ťažkých alebo chronických ochorení, alebo prostriedkov, ktoré „sú obľúbené u ohrozených skupín obyvateľstva“, vyhlásil podľa agentúry AFP v ruských médiách majiteľ skupiny AVE, pod ktorú spadá zhruba 730 lekární.

Veľká časť liekov sa do Ruska dováža. Ceny pritom kvôli prepadu rubľa priemerne stúpli o 20 až 30 percent. Odborníci sa sťažujú na nedostatok niektorých liečiv, vrátane tých proti rakovine. Nie je pritom výnimkou vidieť seniorov, ako obchádzajú lekárne vo svojom okolí a hľadajú, kde sú ceny najnižšie, napísala AFP.

Udržať ceny pod kontrolou sa snaží aj ruská prokuratúra svojimi previerkami. Len v Moskve koncom januára prokurátori odhalili, že ceny „ekonomicky neopodstatnene“ vzrástli na dvojnásobok a viac u niektorých výrobkov napríklad v supermarketoch Azbuka vkusu, Perekrjostok, Magnolia, Magnit, Billa, Spar aj Dixi.

V Kyjeve obmedzujú množstvo

V Kyjeve podľa agentúry UNN ceny základných potravín v posledných mesiacoch tiež rýchlo rastú. Po novom ale maloobchod začína regulovať ich predaj.

„V mnohých sieťach supermarketov a hypermarketov hlavného mesta zaviedli obmedzenia na množstvo sociálne dôležitých potravín, ktoré si možno pri jednom nákupe zaobstarať,“ napísala v stredu UNN.

V praxi obmedzenie znamená, že napríklad je možné naraz kúpiť najviac dve fľaše oleja, dva balíčky pohánky, tri až päť kilogramov múky a obdobné množstvo cukru.

„Na chlieb, ryžu, zemiaky, mäsové a mliečne výrobky sa obmedzenia nezavádzajú, ale výber tohto tovaru sa v mnohých obchodoch výrazne zmenšil,“ dodala agentúra. Predajcovia vraj často zaplnia regály výrobkami jedinej vlastnej značky, vo väčšine obchodov sa však objavujú aj prázdne miesta na pultoch.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Rusko #Ukrajina