Kováci vyhlásili štrajkovú pohotovosť autobusárov

Rada Odborového zväzu (OZ) KOVO schválila vyhlásenie štrajkovej pohotovosti vo verejnej autobusovej doprave.

25.02.2015 15:59
debata

Dôvodom je patová situácia v kolektívnom vyjednávaní so Zväzom autobusovej dopravy (ZAD) o dodatku ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa v oblasti rastu miezd. Predseda OZ KOVO Emil Machyna tvrdí, že pre nižšie ceny nafty je priestor na vyšší rast miezd v autobusovej doprave.

„Oslovili sme všetky členské organizácie o vyjadrenie podpory. Podpora je veľká a preto sme dostali na rade mandát vyhlásiť štrajkovú pohotovosť,“ povedal v stredu Machyna.

V prípade, že sa odborári a zamestnávatelia na ďalšom rokovaní pred sprostredkovateľom v piatok 27. februára nedohodnú, odborový zväz zváži, či bude ešte jedno kolo vyjednávania. „Ak budeme vidieť, že sa blížime k dohode, budeme to akceptovať, ak nie, začneme pripravovať kroky k tomu, aby sme mohli začať prípravu na ostrý štrajk,“ uviedol Machyna.

OZ KOVO bude zvolávať regionálne konferencie svojich členov v autobusových spoločnostiach a pripravovať hlasovanie o štrajku. „To je nevyhnutné, aby sme mohli na určitý termín štrajk vyhlásiť,“ priblížil Machyna. Forma prípadného štrajku bude podľa neho závisieť od štrajkového výboru. Očakáva, že ak by k štrajku dospeli, ľudia pochopia, že ide o mzdy zamestnancov v autobusovej doprave, ktorí tiež majú právo na slušné ohodnotenie práce.

„Mnohokrát pracujú dvanásť, trinásť hodín a viac, ale zaplatený majú len výkon, počas ktorého šoférujú,“ povedal Machyna s tým, že nárast ich priemernej mzdy by mal byť razantnejší. „Sme presvedčení, že je v možnostiach zamestnávateľov takúto úroveň, ktorú požadujeme po ústupku, dať,“ dodal.

Ako informovala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková, predmetom vyjednávania je tento rok len dodatok o mzdových otázkach ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorá platí do konca roka 2015. „Odborový zväz KOVO išiel do vyjednávania s požiadavkou na rast priemerných miezd o 40 eur a rast tarifných miezd v odvetví verejnej cestnej dopravy o 30 eur,“ priblížila. Návrh rastu priemerných miezd odborári postupne zmiernili na 36 eur a naposledy na 28 eur.

Zväz autobusovej dopravy navrhol zvýšenie priemerných miezd o 0,5 % a najnovšie o 1,5 % nad očakávanú úroveň inflácie v tomto roku. „Navýšenie by pri najnižších mzdách v dopravných podnikoch znamenalo zhruba 9 – 9,50 eur,“ upozornila Benedeková.

Takýto nárast podľa odborárov nie je adekvátny. „Požiadavky sú pomerne vzdialené od seba a ani rokovanie pred sprosredkovateľom minulý týždeň neprinieslo posun,“ dodala. Priemerné mzdy v autobusových spoločnostiach sa pohybujú od 550 až 600 eur do 700 až 800 eur, pričom najvyššia úroveň je asi v troch, resp. štyroch spoločnostiach. V piatok bude druhé kolo vyjednávania pred sprostredkovateľom. Odborári sa chcú pokúsiť hľadať ešte kompromisné riešenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #doprava