Gazprom hrozí zastavením dodávok plynu, Moskva ho brzdí

Ruský Gazprom označil tranzit plynu cez Ukrajinu za vážne riziko, ruský minister energetiky Alexander Novak však nepredpokladá, že by došlo k výpadku plynu pre Európu.

25.02.2015 13:00
debata (7)

Plynový spor medzi Ukrajinou a Ruskom sa opäť vyostruje. Po tom čo ukrajinská plynárenská firma Naftogaz obvinila Gazprom z porušenia kontraktu a nedodania predplateného objemu plynu, Gazprom označil tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy za vážne riziko. Podľa ruského energetického gigantu si, naopak, Ukrajina nepredplatila plyn na ďalšie obdobie.

Ostrá potýčka medzi energetickými spoločnosťami s prípadným dosahom na celú Európu nadobudla prudký spád pár dní po tom, čo Gazprom dodal plyn pre východnú Ukrajinu na územie kontrolované separatistami.

Podľa zástupcov Naftogazu Gazprom porušil kontrakt a nedodal plyn tam, kam mal. Minulý týždeň vo štvrtok si totiž Naftogaz mal objednať 114 miliónov kubických metrov plynu, ktorý čakali do nedele. Zástupcovia Naftogazu však hovoria, že dostali len 47 miliónov kubických metrov plynu. Gazprom, naopak, v probléme obviňuje Ukrajinu.

„Ukrajina si včas nepredplatila plyn na ďalšie obdobie. Toto predstavuje vážne riziko pre tranzit plynu do Európy,“ skonštatoval v utorok Alexej Miller, šéf ruského Gazpromu. Reagoval tak na obvinenie Naftogazu o porušení rusko–ukrajinského kontraktu, zmluvy, ktorú podpísali ruský minister energetiky Alexander Novak, ukrajinský minister Jurij Prodan a bývalý eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger ešte v septembri minulého roku.

„Pokiaľ nepríde nová platba, Gazprom dodávky plynu na Ukrajinu zastaví," dodal Miller podľa agentúry Reuters.

Ruský minister energetik Alexander Novak nepredpokladá, že by spor s Kyjevom narušil dodávky plynu do Európy a zároveň predpokladá, že Ukrajina za ďalší plyn včas zaplatí. „Počítame s tým, že nová platba vopred za ruský plyn sa uskutoční včas. Nemalo by teda dôjsť k prerušeniu dodávok plynu európskym zákazníkom,“ uviedol Novak vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra ČTK. Novak je v pravidelnom telefonickom kontakte s energetickými predstaviteľmi Európy a Ukrajiny, potvrdil to aj eurokomisár Maroš Šefčovič. Ten navrhuje, aby podmienky, ktoré si Ukrajina a Rusko dohodli na zimné obdobie, zostali nezmenené aj potom, keď sa toto obdobie skončí. Šefčovič chce ubezpečenie, že tranzit plynu do Európy bude fungovať ako doteraz.

„Je to politická hra, tento konflikt je už však dosť únavný,“ komentuje dianie u východných susedov analytik Energieprevas.sk Jozef Badida. Podľa neho je to pre Slovensko dôvod na to, aby hľadalo iné alternatívy.

So zastavením toku plynu cez Ukrajinu má Európa skúsenosti už z roku 2009. Niektoré krajiny sa na zopakovanie situácie stihli pripraviť. Momentálne sa však nachádzame na konci vykurovacej sezóny, a tak ani zásobníky plynu nie sú také plné ako pred zimou. Podľa Jozefa Badidu sú už naplnené len na 35 percent. Slovensko by však problém s nedostatkom plynu nemalo mať. „Vykurovacia sezóna sa končí. Teploty sú nad nulou, čiže aj tá spotreba klesá,“ hovorí Badida.

Aj v prípade výpadku plynu cez Ukrajinu by podľa neho krajina mohla využívať plynové prepojenie z Ruska cez severnú Európu. „Európsky klient platí, v záujme Gazpromu preto nie je, aby zastavil dodávky,“ dodáva Badida.

Slovensko má od vlaňajšieho septembra krátené dodávky plynu z východu. „Stále zaznamenávame mierne krátenie v porovnaní s nomináciou. SPP je vďaka dôkladnej príprave aj v prípade mimoriadnej situácie pripravený zabezpečiť plynulé a spoľahlivé dodávky plynu pre všetkých svojich zákazníkov na Slovensku a poskytovať tak najvyššiu mieru bezpečnosti dodávok,“ ubezpečuje takisto hovorca dominantného dodávateľa plynu na Slovensku SPP Michal Holeš.

Spoločnosť Eustream, ktorej zástupcovia komunikujú s pracovníkmi Gazpromu na dennej báze, zatiaľ zo strany ruského gigantu o rušení dodávok plynu nebola informovaná. Vyjadrenia Gazpromu o hrozbe zastavenia dodávok plynu na Ukrajinu prišli deň predtým, ako mala Európska komisia predstaviť plán energetickej únie. Podľa plánov komisie by táto mala priniesť väčšiu transparentnosť pri zmluvách, čo by malo mať dosah na ceny plynu, väčšiu solidaritu a vzájomnú pomoc, ako aj diverzifi káciu iných ako ruských zdrojov plynu smerom k Azerbajdžanu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina