Ceny palív po pol roku začali rásť

Po pol roku zlacňovania palív pre pokles cien ropy na svetových trhoch hodnota pohonných hmôt na Slovensku začala opäť rásť.

24.02.2015 13:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Palivá na Slovensku začali dražieť o niekoľko dní neskôr ako v susednom Česku.
debata (15)

Od soboty motoristi tankujú v priemere viac o 1,5 centa za liter. Zdražovať sa začalo napriek slovám o inej dynamike trhu či oneskorenom zlacňovaní, ale aj zdražovaní na Slovensku a sľubom dominantného predajcu o zachovaní priaznivých cien na niekoľko mesiacov.

Analytici konštatujú, že zdražovanie ich neprekvapuje. Za nárastom hodnoty palív má stáť opätovný nárast cien na komoditných trhoch. Hoci v piatok, ale aj v pondelok ceny ropy napríklad na komoditných burzách v Spojených štátoch amerických opäť klesali.

Dominantný predajca znižoval ceny pohonných látok od leta minulého roka. Benzín tak zlacnel o 28,3 centa za liter a nafta o 24,3 centa. Približne pred dvoma týždňami sa trend poklesu zastavil, podľa šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho ceny dosiahli dno. Dovtedy sa zlacňovalo pre nadprodukciu a nadbytok ropy na trhu. Od soboty si však motoristi musia opäť trochu priplatiť.

Z údajov Európskej komisie vyplýva, že na Slovensku je priemerná cena benzínu na úrovni 1,227 centa za liter, cena nafty by sa mala pohybovať na úrovni 1,117 centa za liter. Hodnota benzínu je tak stále najvyššia v porovnaní s cenou benzínu v Rakúsku, Česku, Maďarsku či Poľsku. Nafta je oproti Slovensku drahšia v Maďarsku a Rakúsku.

„Podľa nášho názoru je rast cien pohonných hmôt na Slovensku oprávnený, keďže ceny ropy na svetových trhoch pomerne prudko poskočili nahor. Tempo zdražovania je oproti okolitým krajinám pomalšie, čo slovenských vodičov určite poteší,“ hovorí komoditný analytik spoločnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Iní si však myslia, že zdražovanie prišlo predčasne vzhľadom na fakt o pomalšom zlacňovaní, ale aj zdražovaní palív na Slovensku.

„V našom prípade sme reagovali s niekoľkotýždňovým oneskorením, odkedy ceny ropných produktov začali stúpať,“ reaguje hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Podľa analytika Tomčiaka priestor na znižovanie cien palív u nás už nie je napriek tomu, že cenu benzínu na Slovensku považuje za vysokú.

„Myslíme si, že ceny pohonných hmôt budú naďalej rásť. V tomto týždni predpokladáme zdraženie o 2 až 3 centy. Dlhodobý vývoj cien bude závisieť na ceny ropy. V jej prípade predpokladáme v prvej polovici roka pretrvanie prebytku, čo by malo zabrániť jej výraznejšiemu zdraženiu. Zásoby v USA i v Európe sú rekordne vysoké. V marci preto čakáme stagnáciu slovenských cien pohonných hmôt okolo súčasnej úrovne,“ hovorí Tomčiak, ktorý pri súčasnej cene ropy nepredpokladá, že by ťažobné spoločnosti chceli výraznejšie investovať do rozvoja nových ložísk.

„To môže v druhej polovici roka spôsobiť rast cien ropy zo súčasných 59 na 75 USD za barel,“ konštatuje Tomčiak.

Ako jeden z dôvodov, prečo je cena pohonných látok na Slovensku vyššia ako v okolitých krajinách, považujú niektorí analytici najvyššiu spotrebnú daň za benzín u nás, spotrebná daň za naftu patrí k priemerným.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá